Asunnon myynti | Myyminen itse | Välittäjät ja välityspalkkio

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asunnon myynti | Myyminen itse | Välittäjät ja välityspalkkio.

Jos harkinnassa on oman asunnon myynti, eikä muista/tiedä kaikkia asioita mitä asuntolainasopimuksessa on määritelty, kannattaa ensin ottaa yhteyttä omaan pankkiin (jos lainaa ei ole vielä maksettu kokonaan pois) ja kysyä pankin kanta asunnon myymiseen. Jos asunto ei ole lainan panttina ja muutenkaan pankilla ei ole asunnon myymisen kanssa mitään tekemistä, voidaan alkaa valmistella asunnon myyntiä. Katso: asunnon pakkomyynti.



Asunnon voi yrittää myydä itse tai vaihtoehtoisesti käyttää kiinteistönvälittäjää. Välittäjä ottaa palveluistaan välityspalkkion, joka on usein 2-4% kauppahinnasta, jos kauppa syntyy. Tämä palkkio jää luonnollisesti myyjän maksettavaksi. Suuri osa omaan asuntoaan myyvistä käyttää myynnissä välittäjää näkyvyyden ja ammattitaidon vuoksi. Itsekin voi toki asuntonsa myydä, mutta silloin täytyy ottaa selville niistä asioista ja asiakirjoista, jotka asunnon myymiseen liittyy. Nämä eivät ole vaikeita asioita.

Jos asunnon myymiseen päättää käyttää välittäjää, tällöin ei tarvitse oikeastaan välittää muusta kuin siitä, että asunto on myyvän näköinen (ja siisti) silloin kun välittäjä sitä kiinnostuneille esittelee. Tottakai hyvän ja asiallisen välittäjän valitseminen on myös tärkeää. Jotkut välittäjät käyttävät vaikka mitä keinoja saadakseen vain asunnon nopeasti myydyksi, toiset taas ovat lojaaleja ja fiksuja asuntovälittäjiä. Ensivaikutelma on tärkeä, hyvän ja osaavan välittäjän kyllä tunnistaa. Kiinteistövälittäjän valitsemiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Hyvä välittäjä ei ole epämukava, ylimielinen eikä lipevä, vaan sellainen jolta itsekin voisi asunnon ostaa.

Jos asunnon päättää itse myydä, täytyy ensin ottaa selville muutamia asioita. Koska yleensä myytävä asunto on kerrostalo, rivitalo, paritalo tai jokin muu asunto-osake, tarvitaan tämän myymiseen osakekirjat. Nämä osakekirjat voivat olla pankin säilytyksessä. Omassa pankissa kannattaa myös muutenkin käydä keskustelemassa asunnon myynnistä ja siihen liittyvistä asioista. Lisäksi tarvitaan isännöitsijältä saatavat tuoreet asiapaperit (korkeintaan 3 kk vanhat kaupantekohetkestä laskettuna): toimintakertomus, tase ja pohjapiirros, yhtiöjärjestys, tuloslaskelma ja tietenkin isännöitsijäntodistus. Jos myytävä asunto ei olekaan oma, sen myyntiin tarvitaan valtakirja ja mahdollisesti muita asiakirjoja. Lisäksi kannattaa harkita kuntotarkastuksen teettämistä, josta saatua raporttia voi käyttää myös myyntivalttina.



Näiden asiakirjojen lisäksi pitää hankkia ostotarjouspohja, jolle voi ottaa vastaan mahdollisia ostotarjouksia. Ostotarjouspohja kannattaa esitäyttää niiltä osin kuin sen pystyy. Lisäksi pitää olla selvillä kauppakirjaan kuuluvista asioista.

Sitten tietenkin pitää selvittää sopiva pyyntihinta (pyydettävä hinta) asunnosta. Tämä onnistuu helpoiten pyytämällä parilta kolmelta kiinteistönvälittäjältä ilmainen arvio asunnon arvosta. Tämä ei tietenkään edellytä, että näiden välittäjien palveluja tarvitsee jatkossa käyttää. Myös selailemalla omaa asuntoa vastaavien ja samalla alueella myytävien asuntojen hintoja pääsee jyvälle mitä omasta asunnosta kannattaa pyytää. Kannattaa muistaa, että karkea ylihinnoittelu karkoittaa heti kättelyssä muuten potentiaaliset ostajaehdokkaat. Nämä eivät edes vaivaudu tulemaan asuntoesittelyyn ylihinnoittelun seurauksena.

Omaa asuntoa voi yrittää myydä laittamalla ilmoituksen paikalliseen sanomalehteen tai internetin asuntomyyntipalveluihin kuten esimerkiksi Oikotien asunnot-palveluun. Jos on oikein pihi, voi ilmoituksensa ensin laittaa ilmaisille myyntipalstoille kuten esimerkiksi Ostamyy.comiin ja toivoa jos vaikka tulisi yhteydenottoja ostajakandidaateilta. Etuovi.comissa ilmoittaminen ei ole mahdollista yksityiselle henkilölle, vaan se on tarkoitettu ammattilaisten käyttöön.

Asuntomyynti-ilmoituksen olisi hyvä olla mahdollisimman selkeä ja informatiivinen. Ilmoituksessa tulee olla perustiedot asunnosta, tietoa taloyhtiöstä ja remonteista, tietoa asumiskustannuksista, tietoa materiaaleista, varusteista ja lämmityksestä, hintatiedot, yhteystiedot ja niin edelleen. Mallia voi katsoa muista asuntoilmoituksista (esim. Etuovi.comin ilmoituksista). Myös edustavat valokuvat asunnosta ja esimerkiksi pihapiiristä luovat luotettavuutta. Myös asunnon pohjapiirroksella (pohjakuvalla) on suuri merkitys. Pohjapiirroksen avulla selviää huoneiden ja tilojen koot ja niiden sijoittuminen asunnossa.

Asuntoa esitellessä tulee olla rehellinen ja pyrkiä vastaamaan monenlaisiin asuntoa koskeviin kysymyksiin. Lisäksi yleensä vähänkin kiinnostunut asuntoa katsomaan tullut haluaa myös saada tutkittavakseen ainakin isännöitsijätodistuksen ja mahdollisesti muitakin asiapapereita. Näistä tulisi olla valmiina tarpeeksi kopioita jaettavaksi. Myös asunnosta tehty esite, jossa on samat tiedot kuin internetissä olevassa myynti-ilmoituksessa, on tärkeä ostopäätökseen vaikuttava asia. Asunnon ostajan näkökulmasta asunnon toimivuus, kunto ja pohjaratkaisu ovat usein tärkeimpiä asioita, joten vanhaa ja kellastunuttakaan tapettia ei yleensä kannata alkaa uusimaan. Tällä asialla ei yleensä ole mitään merkitystä ostajan ostopäätöksen kannalta. Niiltä asuntoa katsomaan tulleilta ihmisiltä jotka tuntuvat olevan kiinnostuneita asunnosta, kannattaa pyytää ainakin puhelinnumero. Moni ostajaehdokas haluaa yleensä miettiä asunnon ostoa jonkin aikaa, ja yhdeydenottaminen myöhemmin voi joskus saada kiinnostuksen ostajaehdokkaassa kasvamaan uudelleen.

Lopulta asunnosta tarpeeksi kiinnostunut tekee siitä ostotarjouksen. Jos ja kun myyjä ja ostaja pääsevät sopuun hinnasta, mennään ostajan tai myyjän pankkiin viimeistelemään asuntokauppa. Kauppakirjan voi laatia itsekin, mutta sen tiedot ja oikeellisuus on hyvä tarkistuttaa esimerkiksi omassa pankissaan ennen allekirjoituksia.




Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia