Asunnon osto | Lyhyt asunnon ostajan opas ja muistilista

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asunnon osto | Lyhyt asunnon ostajan opas ja muistilista.

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin ostos, ainakin jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Oman asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista koko elämän aikana, sillä asunto on asumista varten välttämättömyys ja myöhemmin myytäessä siitä saa usein myös myyntivoittoa. Näin ei tietenkään aina ole, mutta hyvin usein. Koska jokaisen on jossain asuttava, omistusasumista tulisi verrata muihin asumismuotoihin, kuten esimerkiksi vuokralla asumiseen tai asumisoikeusasumiseen. Yleensä omistusasuminen ja oman asunnon maksaminen on paras ratkaisu.



Voi sanoa, että jos asuntolainaa ei tarvitse ottaa kohtuuttomasti, on oman asunnon hankkiminen lähes aina hyvä ratkaisu. Tietenkin voi käydä niin, että palkka ja mahdolliset muut tulot jostain syystä (esim. työttömyys) romahtavat ja asunnon joutuu jopa myymään tappiolla selvitäkseen ylisuuresta lainasta, mutta nämä ovat poikkeustapauksia eivätkä nykyään lähellekään niin yleisiä kuin olivat 1990-luvulla laman aikaan. Tuolloin asuntolainan korot olivat korkealla ja laina-ajat lyhyitä.

Esimerkiksi 100000 euron lainan ottaminen 20 vuoden maksuajalla (korko 5%) tekee lainan kuukausieräksi 660 euroa. Lisäksi muita asumiseen liittyviä kuluja ovat esimerkiksi kerrostalossa vastike, joka voi olla 50 m2 kaksiossa luokkaa 150-200 euroa. Joten ainakin näihin asumiseen liittyvien kustannusten maksamiseen kuukausittain tulisi olla rahaa. Karkeasti sanoen, 100 tuhannen euron lainan maksuun ja muihin asumiskuluihin olisi hyvä olla ainakin tuhat euroa varattuna joka kuukausi.

Lyhyt asunnon ostajan opas



1. Mieti ensin mistä ja millaisen asunnon haluat ostaa: vanha, uusi, kerrostaloasunto, rivitaloasunto vai omakotitalo? Selaa esimerkiksi Etuovi.comista asuntoja alueella josta asunnon harkitset ostavasi ja niiden hintoja. Toinen haluaa ostaa uuden ja kalliimman asunnon, toinen taas vanhemman. Mieti onko järkevää ottaa todella isoa asuntolainaa.

2. Rahoitus kuntoon: pyydä asuntolainatarjous ainakin 3-4 pankista (Sampo, Nordea, Osuuspankki, Aktia jne) ja vertaile niitä. Ota selvää kaikista kuluista, joita pankki perii. Jos et ymmärrä, pyydä pankkivirkailijaa selvittämään asiat ja laskemaan todelliset yhteiskulut lainasta. Voit pyytää asuntolainatarjouksen useammalle summalle, esimerkiksi 50, 70 tai 90 tuhatta euroa, riippuen omista säästöistäsi ja tietenkin asunnon hinnasta.

3. Etsi sopivia asuntoja sanomalehti-ilmoituksista ja internetin asuntohakupalveluista ja käy asuntoesittelyissä. Sopivan asunnon etsimiseen kannattaa varata aikaa jopa useita kuukausia. Kun mieluinen asunto on löytynyt, ota selvää kaikista asuntoon liittyvistä asioista ja pyydä esimerkiksi kerrostaloasuntoa ja taloyhtiötä koskeva isännöitsijäntodistus, josta selviää paljon asuntoa koskevia asioita (esim. tulevat remontit). Isännöitsijäntodistuksen sisältö on hyvä selvittää pankissa asiantuntijan toimesta ettei mitään jää epäselväksi.

4. Tee asunnosta ostotarjous. Tarjottava summa voi olla esimerkiksi 5-10% vähemmän kuin asunnon pyyntihinta. Tämä on kuitenkin täysin tapauskohtainen asia, joskus asunnon myyjä ei ole valmis lainkaan tinkimään pyyntihinnasta ja päinvastoin.

5. Jos asunnon myyjä hyväksyy ostotarjouksen, asuntokauppa mennään tekemään ostajan pankkiin. Yleensä paikalle tulevat asunnon välittäjä (jos myyjä on välittäjää käyttänyt), ostaja ja myyjä. Pankki tekee kauppakirjan ja lainaa asuntolainarahat ostajalle. Asunnosta maksettu summa siirretään myyjän tilille.

Ennen kuin asunnosta tehdään ostotarjous, olisi hyvä selvittää muutamia asioita asunnosta ja taloyhtiöstä.

Asunnon ostajan muistilista

– kannattaa tarkistaa markkinoiden tämän hetkinen hintapyynti, esimerkiksi asuntosivut.fi palvelusta
– asunnon myyntiesitteessä ei ole kaikkea tietoa asunnosta, sen tarkoitus on antaa positiivinen kuva asunnosta
– pyydä kiinnostavasta asunnosta isannöitsijäntodistus, asunnon pohjapiirros, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestys
– tarkista asuntoa koskevista papereista tulevat remontit, asunnon velat, pinta-ala ja vastikkeen suuruus
– kysy asunnon omistajalta tai välittäjältä ainakin niistä asioista, jotka asunnossa ovat sinulle tärkeitä
– tutki itse tai mielummin ammattilaisen kanssa asunnon kunto ja myös esim. kerrostalon yhteiset tilat: kellarivarasto, saunatilat, pesutupa jne
– soita isännöitsijälle ja kysy tulevista remonteista ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvasta korjaussuunnitelmasta jos sellainen on (kaikkea ei välttämättä vielä ole paperilla), kysy myös yhtiön veloista
– voit myös soittaa naapureiden ovikelloa ja kysyä tietoja asuinalueesta, onko kerrostalo rauhallinen jne
– pyydä kaikki sovitut asiat ja lupaukset kirjallisina
– ota selvää välittäjästä huijareiden varalta ja juttele välittäjästä myös asunnon omistajan kanssa




Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia