Asunnon vaihto ja kahden asunnon loukku

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asunnon vaihto ja kahden asunnon loukku.

Asunnon vaihto: vanhan myyminen ja uuden ostaminen



Asunnonvaihtoon on monia syitä: perhe kasvaa ja tarvitaan lisää tilaa, joudutaan muuttamaan muualle työn perässä, halutaan muuttaa pienempään asuntoon kun lapset ovat jo lentäneet pesästä ja niin edelleen.

Asunnon vaihto on varminta hoitaa niin, että ensin myy oman asuntonsa ja vasta sitten ostaa toisen asunnon. Tällöin välttää niin sanotun kahden asunnon loukun ja rahaa voi sijoittaa uuteen asuntoon vanhasta asunnosta saaduilla rahoilla. Kahden asunnon loukulla tarkoitetaan sitä, ettei uuden asunnon ostettuaan saakaan myydyksi vanhaa asuntoaan, ei ainakaan pian. Tällöin kummastakin asunnosta syntyy kustannuksia (asuntovastike, lainakulut yms) ja lisäksi rahaa on kiinni kummassakin asunnossa. Tällainen tilanne pitkään jatkuessaan voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja epätoivoisiin ratkaisuihin, kuten esimerkiksi vanhan asunnon myymiseen aivan liian halvalla.

Nykyään kahden asunnon loukkuun jääminen harvinaisempaa kuin se oli esimerkiksi 1990-luvulla, jolloin asuntomarkkinat lamautuivat nopeassa aikataulussa ja vanhalle asunnolle ei löytynytkään enää ostajaa. Kuitenkin kaikkein varminta on ensin myydä vanha asuntonsa, muuttaa vaikka muutamaksi kuukaudeksi vuokralle ja etsiä rauhassa sopivaa uutta asuntoa.



Joskus tosin on tilanteita, joissa ostopäätös esimerkiksi unelmien omakotitalosta on tehtävä nopeasti, ettei joku muu osta taloa nenän alta vaikka talo valmistuisi vasta yli vuoden päästä. Tällöin voi ottaa harkitun riskin ja varata haluamansa talon ja tämän jälkeen alkaa myydä nykyistä asuntoaan.

Suomen Hypoteekkiyhdistys tarjoaa ratkaisuja asunnon vaihtoon.

Kuinka varmistaa ettei jää kahden asunnon loukkuun?

Kahden asunnon loukkuun jääminen on usein hankala ja stressaava tilanne. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit varmistaa, ettet jää tilanteeseen, jossa sinulla on sitoumuksia tai vastuita kahdessa eri asunnossa:

Suunnittele etukäteen: Jos tiedät, että muutto tai asunnonvaihto on tulossa, suunnittele etukäteen siirtymäaika. Koordinoidessasi muuttoa pyri ajoittamaan vanhan asunnon luovutus ja uuden asunnon saanti mahdollisimman tarkasti peräkkäisiksi. Tämä auttaa välttämään pitkiä aikoja, jolloin sinulla on vastuu ja velvoitteita kahdessa asunnossa.

Tee kirjallinen sopimus: Jos joudut siirtymäajan vuoksi olemaan tilanteessa, jossa sinulla on vastuu kahdessa asunnossa, tee kirjallinen sopimus molempien asuntojen omistajien tai vuokranantajien kanssa. Sopimuksessa voit määritellä selkeästi, kuinka pitkään vastuusi jatkuu vanhassa asunnossa ja milloin uusi asunto tulee sinun käyttöösi. Näin voit välttää epäselvyyksiä ja riitoja.

Etsi väliaikainen ratkaisu: Jos olet joutunut tilanteeseen, jossa sinulla on vastuu kahdessa asunnossa, harkitse väliaikaisen asumisratkaisun etsimistä. Voit vuokrata väliaikaisen asunnon, käyttää tilapäismajoitusta tai pyytää apua perheeltä tai ystäviltä. Tämä voi auttaa helpottamaan tilannetta ja vähentää stressiä.

Kommunikoi vuokranantajan tai asunnon myyjän kanssa: Jos olet tilanteessa, jossa sinulla on vastuu sekä vanhasta että uudesta asunnosta, ota yhteyttä vuokranantajaan tai asunnon myyjään. Selitä tilanteesi ja keskustele mahdollisuuksista, kuten vuokran lyhentämisestä tai tilapäisestä lisäajasta. Kommunikointi avoimesti voi auttaa löytämään joustavia ratkaisuja.

Organisoi muutto huolellisesti: Muuttoa suunnitellessa varmista, että sinulla on riittävästi aikaa ja resursseja vanhan asunnon tyhjentämiseen ja uuden asunnon kuntoon laittamiseen. Tee tarkka aikataulu ja listaa tarvittavat toimenpiteet, jotta voit suorittaa muuton mahdollisimman sujuvasti.




Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia