Asuntokauppa – Asunnon myynti ja osto | Asuntokauppaopas.com http://www.asuntokauppaopas.com Tietoa asuntokauppaan liittyvistä asioista. Mon, 18 Mar 2019 11:38:38 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.6 Pankkilainaa asunnon ostoa varten – asuntolainan saaminen http://www.asuntokauppaopas.com/pankkilainaa-asunnon-ostoa-varten-asuntolainan-saaminen.php http://www.asuntokauppaopas.com/pankkilainaa-asunnon-ostoa-varten-asuntolainan-saaminen.php#respond Mon, 18 Mar 2019 11:38:36 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=145

Jos ei käteistä satu olemaan riittävästi takataskussa asunnon hinnan verran, joudutaan ottamaan lainaa asuntoa varten, joka on lähes aina pankkilainaa. Rahan lainaaminen on pankeille tärkeää, joten pankit mielellään lainaavat rahaa asunnon ostajalle.

Ensiasunnon hankkijalta pankki vaatii lähes aina säännöllisiä tuloja ja finanssivalvonta taas vaatii riittävää enimmäisluototussuhdetta (lainakattoa). Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kuin asuntolainan saamista alkaa tiedustella pankeista, täytyy olla säännölliset tulot. Nämä tulot yleensä ovat tavallisia palkkatuloja työstä. Lisäksi asunnon ostajalla tulee olla omia säästöjä ainakin 15%:n verran asunnon hinnasta tai tarpeeksi muita vakuuksia (yleensä ostettava asunto-osake tai kiinteistö, tai esim. osakkeet, rahasto-osuudet, talletusvakuudet jne.)

Täytyy kuitenkin muistaa, että jos lainanhakijalla on pienit tulot, pankki tuskin myöntää suurta lainaa, sillä tästä koituu pankille suuri riski jos lainanottaja ei pystykään koskaan lainaansa maksamaan takaisin. Toisaalta pienillä tuloilla ei olekaan järkeä ottaa isoa lainaa pitkällä maksuajalla, sillä tällöin joutuu maksamaan lainasta suhteettoman paljon korkoa. Esimerkiksi 2000 euron nettotuloilla / kk tuskin mistään saa vaikkapa 170000 euron lainaa, eikä sellaista ole järkevää ottaakaan.

Pankkilaina kannattaa aina kilpailuttaa. Eli yleensä paras lainatarjous on sellainen, josta jää itselle vähiten maksettavaa. Kannattaa myös selailla esim. netin keskustelupalstoja ja lukea ihmiset kokemuksia eri pankeista asuntolaina-asioissa.

Lainaneuvotteluun ja yleensäkin tällaisiin tilaisuuksiin kannattaa pukeutua siististi ja yrittää antaa itsestään luotettava ja hyvä kuva. Perusasioihin kannattaa etukäteen paneutua, vaikkei kaikkea tarvitsekaan tietää. Pankki yleensä tarjoaa ns. maksullista asuntolainaturvaa, jota ei yleensä kannata ottaa. Tällaiset asuntolainaturvat ovat vain pankille lisäbisnestä ja lainanottajalle turhia kuluja.

Asuntolainan saaminen siis edellyttää pääasiassa lainan määrään nähden riittäviä säännöllisiä palkkatuloja ja mielellään omia säästöjä ainakin 15% ostettavan asunnon hinnasta.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/pankkilainaa-asunnon-ostoa-varten-asuntolainan-saaminen.php/feed 0
Asuntolaina: kiinteäkorkoinen vai vaihtuvakorkoinen laina? http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-kiinteakorkoinen-vai-vaihtuvakorkoinen-laina.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-kiinteakorkoinen-vai-vaihtuvakorkoinen-laina.php#respond Mon, 18 Mar 2019 10:32:04 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=142

Voidaan sanoa, että rahan hinta on siitä maksettava korko. On vaikeaa sanoa varmuudella, kannattaako lainanottajan ottaa kiinteäkorkoinen vai vaihtuvakorkoinen laina, sillä tuskin kukaan ei osaa ennustaa korkotason kehitystä tulevaisuudessa. Asuntolainan ottajan kannalta on tietenkin parempi, mitä vähemmän lainatusta rahasta sitä korkoa joutuu maksamaan.

Lainanottajalle vaihtuvakorkoinen laina on parempi jos korkotaso pysyy tulevaisuudessa pitkään matalalla, kun taas kiinteäkorkoinen laina on parempi jos korot alkavat nousta lähitulevaisuudessa.

Kiinteäkorkoinen laina

Kiinteäkorkoisessa asuntolainassa kuukausittainen lainaerä pysyy aina vakiona, vaikka korot nousisivatkin. Varsinkin jos lainasumma on suuri, on usein rauhoittavaa tietää ettei korkojen suurikaan nousu vaaranna taloutta. Kiinteäkorkoissen lainan korkoa tosin maksetaan usein laina-ajan alussa enemmän kuin vaihtuvakorkoisessa lainassa. Tämä johtuu siitä, että kiinteäkorkoisessa lainassa pankin tilanne muuttuu epäedullisemmaksi kuin vaihtuvakorkoissa lainassa, jos korkotaso alkaa nousta nopeasti. Kiinteäkorkoista asuntolainaa ei normaalisti pysty maksamaan nopeammalla aikataululla pois, vaan laina-aika on yleensä vakio.

Vaihtuvakorkoinen laina

Vaihtuvakorkoisessa asuntolainassa etuna voidaan nähdä, että laina-ajan alussa se on edullisempi vaihtoehto. Tällöin lainapääoma on suurimmillaan. Vaihtuvakorkoinen laina on hyvä valinta, jos korkotaso pysyy pitkään matalana vuodesta toiseen. Tässä lainamuodossa riskinä on korkojen nousu. Mitä enemmän korot nousevat, sitä enemmän korkoa lainasta joutuu maksamaan. Jos korkotaso nousee vaikkapa 5%, tällä voi olla todella ikävä vaikutus talouteen jos kyseessä on yhtään suurempi asuntolaina. Vaihtuvakorkoisen lainan etuna voidaan nähdä, että lainan voi halutessaan ja pystyessään maksaa nopeammin pois.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-kiinteakorkoinen-vai-vaihtuvakorkoinen-laina.php/feed 0
Asuntolaina: annuiteettilaina, kiinteä tasaerä vai tasalyhennys? http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-annuiteettilaina-kiintea-tasaera-vai-tasalyhennys.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-annuiteettilaina-kiintea-tasaera-vai-tasalyhennys.php#respond Mon, 16 Apr 2018 13:26:24 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=125

Asuntolainaa voidaan maksaa pois joko tasaerissä (annuiteetti), tasalyhennyksillä tai kiinteissä tasaerissä. Mitä suurempi asuntolaina on kyseessä, sitä tärkeämpää on tietää erot eri lainan lyhennystapojen välillä, sillä lyhennystapa vaikuttaa lainanmaksuaikaan ja lainan korkokuluihin. Annuiteettilainassa laina-aika pysyy samana, korkotason muuttuessa asuntolainan kuusierät muuttuvat. Kiinteässä tasaerälyhennyksessä taas kaikki lainan kuukausierät pysyvät yhtä suurina, mutta jos korkotaso nouseekin, laina-aika pitenee. On yksilöllistä millainen lyhennystapa sopii kenellekin, mutta yleensä annuiteettilainaa suositellaan henkilölle, jolla on turvatut ja säännölliset tulot. Kiinteä tasaerälaina taas voi sopia paremmin henkilölle, jolla tulot saattavat olla epäsäännölliset. Tämä siksi, ettei mahdollisten lainakulujen kasvu korkotason noustessa aiheuta ongelmia. Asuntolainan kuukausierä koostuu itse lainan lyhennyksestä, viitekoron määräämästä osasta ja pankille maksettavasta marginaalikorosta.

Annuiteettilaina eli tasaerälaina

Annuiteettilaina, jota myös vähän harhaanjohtavastikin kutsutaan tasaerälainaksi, on asuntolaina jonka takaisinmaksuaika on määritelty etukäteen tarkasti. Yleensä annuiteettilaina on pituudeltaan 10-25 vuotta. Annuiteettilaina sopii hyvin ainakin vähän pienempiin lainoihin, jolloin korkotason noustessa lainanottajalle ei aiheudu lainan maksamisen kanssa ongelmia. Eli annuiteettilainassa laina-aika on vakio, mutta lainan kuukausierät voivat laskea tai nousta korkotason mukaan. Suuren asuntolainan ollessa kyseessä annuiteettilaina ei välttämättä ole paras vaihtoehto, vaikka se onkin hyvin yleisin. Laina on sidottu euribor-korkoon.

Annuiteettilainassa eli tasaerälainassa on alussa lyhennyksen osuus pieni, mutta se kasvaa vähitellen. Tällöin myös luonnollisesti koron osuus lainasta pienenee. Alussa siis asuntolainasta maksetaan korkoja enemmän ja lopussa vähemmän.

Kiinteä tasaeräinen asuntolaina

Kiinteä tasaerä on myös yleinen asuntolainan lainatyyppi, jossa kaikki kuukausittain maksettavat lainan kuukaiserät ovat aina saman suuruisia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos korot nousevat, niin laina-aika pitenee ja päinvastoin. Tällainen kiinteä tasaeräinen asuntolaina sopii hyvin sellaiselle, joka haluaa että lainan maksuerät ovat aina tarkalleen saman suuruisia joka kuukausi.

Tällainen lainan lyhennystapa voi kuitenkin tuottaa ongelmia, jos korkotaso nousee merkittävästi pidemmäksi aikaa, jolloin asuntolainan laina-aika voi kasvaa kohtuuttoman pitkäksi.

Tasalyhenteinen asuntolaina

Tasalyhenteinen asuntolaina (tasalyhennys) tarkoittaa sellaista lainaa, jossa lainasta maksettava kuukausierä sisältää kiinteän osan pääoman lyhennystä ja korosta, jonka suuruus riippuu siitä paljonko asuntolainaa on vielä maksettavana. Eli siis, kun lainaa saa maksettua ajan myötä vähitellen pois, korko myös pienee ja kuukausittaiset maksuerät pienenevät.

Tasalyhennys sopii varsinkin sellaiselle lainanottajalle, joka haluaa että laina pienenee vauhdikkaasti heti alusta saakka. Tasalyhennys on yleensä parempi vaihtoehto kuin annuiteettilyhennys, jos kyseessä on suuri asuntolaina.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-annuiteettilaina-kiintea-tasaera-vai-tasalyhennys.php/feed 0
Vertaa asuntojen välityspalkkiot – löydä edulliset ja halvat hinnat http://www.asuntokauppaopas.com/vertaa-asuntojen-valityspalkkiot-loyda-edulliset-ja-halvat-hinnat.php http://www.asuntokauppaopas.com/vertaa-asuntojen-valityspalkkiot-loyda-edulliset-ja-halvat-hinnat.php#respond Sun, 23 Oct 2016 13:02:18 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=80

Voit vertailla asuntojen välityspalkkiot ilmaiseksi täällä:Asuntojenmyynti.fi. Jos olet myymässä asuntoa, kiinteistönvälitysyritysten välityspalkkioita kannattaa vertailla ennen kuin valitsee sopivan välittäjän. Asuntojenmyynti.fi-palvelu vertailee myytävistä asunnoista perittäviä välityspalkkioita jatkuvasti lähes reaaliajassa ja käyttää vertailussa hintamerkintäasetuksen mukaisia kiinteistönvälitysyritysten hinnastoja. Palvelun avulla käyttäjä saa myös tietoa oman alueensa asuntovälittäjistä.

Tämän ilmaisen välityspalkkiovertailupalvelun käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä palveluun. Kirjautumisen jälkeen käyttäjä pääsee tutustumaan eri alueiden välitystarjontaan ja välityspalkkioihin. Eri kiinteistövälittäjiin ja hintoihin kannattaa perehtyä rauhassa, vaikka listauksesta saa melko nopeasti hyvän kuvan eri kiinteistövälittäjien välityspalkkioista. Palvelusta löytyy myös asuntojen ja kiinteistöjen ajantasaiset perus- ja minimipalkkiot, välityspalkkioprosentit ja myös asiakirjakulut.

Asunnon voi toki yrittää myydä myös itse, mutta myyntiprosessi on paljon helpompi jos käyttää asunnon myyntiin ammattitaitoista kiinteistävälittäjää. Kiinteistövälittäjä hoitaa kaikki paperityöt, asuntoesitteen, valokuvat (ja videot) asunnosta, mainonnan asuntomyyntiin tarkoitetuissa netti- ja printtimedioissa sekä asuntoesittelyt.

Vertaa siis asuntojen välityspalkkiot täällä:Asuntojenmyynti.fi.

Muutamia Suomen kaupunkeja, joissa välityspalkkiovertailu toimii hyvin: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli, Kotka, Salo, Porvoo, Kokkola, Lohja, Hyvinkää, Nurmijärvi, Järvenpää, Rauma, Kirkkonummi, Tuusula, Kajaani, Kerava, Savonlinna, Nokia, Ylöjärvi, Kaarina, Kangasala, Riihimäki, Vihti, Raasepori, Imatra.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/vertaa-asuntojen-valityspalkkiot-loyda-edulliset-ja-halvat-hinnat.php/feed 0
Asunnon osto | Lyhyt asunnon ostajan opas ja muistilista http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-osto.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-osto.php#respond Fri, 04 Mar 2016 19:04:56 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=66

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin ostos, ainakin jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Oman asunnon ostaminen on hyvin usein myös yksi parhaista hankinnoista koko elämän aikana, sillä asunto on asumista varten välttämättömyys ja myöhemmin myytäessä siitä saa usein myös myyntivoittoa. Näin ei tietenkään aina ole, mutta hyvin usein. Koska jokaisen on jossain asuttava, omistusasumista tulisi verrata muihin asumismuotoihin, kuten esimerkiksi vuokralla asumiseen tai asumisoikeusasumiseen. Yleensä omistusasuminen ja oman asunnon maksaminen on paras ratkaisu.

Voi sanoa, että jos asuntolainaa ei tarvitse ottaa kohtuuttomasti, on oman asunnon hankkiminen lähes aina hyvä ratkaisu. Tietenkin voi käydä niin, että palkka ja mahdolliset muut tulot jostain syystä (esim. työttömyys) romahtavat ja asunnon joutuu jopa myymään tappiolla selvitäkseen ylisuuresta lainasta, mutta nämä ovat poikkeustapauksia eivätkä nykyään lähellekään niin yleisiä kuin olivat 1990-luvulla laman aikaan. Tuolloin asuntolainan korot olivat korkealla ja laina-ajat lyhyitä.

Esimerkiksi 100000 euron lainan ottaminen 20 vuoden maksuajalla (korko 5%) tekee lainan kuukausieräksi 660 euroa. Lisäksi muita asumiseen liittyviä kuluja ovat esimerkiksi kerrostalossa vastike, joka voi olla 50 m2 kaksiossa luokkaa 150-200 euroa. Joten ainakin näihin asumiseen liittyvien kustannusten maksamiseen kuukausittain tulisi olla rahaa. Karkeasti sanoen, 100 tuhannen euron lainan maksuun ja muihin asumiskuluihin olisi hyvä olla ainakin tuhat euroa varattuna joka kuukausi.

Lyhyt asunnon ostajan opas

1. Mieti ensin mistä ja millaisen asunnon haluat ostaa: vanha, uusi, kerrostaloasunto, rivitaloasunto vai omakotitalo? Selaa esimerkiksi Etuovi.comista asuntoja alueella josta asunnon harkitset ostavasi ja niiden hintoja. Toinen haluaa ostaa uuden ja kalliimman asunnon, toinen taas vanhemman. Mieti onko järkevää ottaa todella isoa asuntolainaa.

2. Rahoitus kuntoon: pyydä asuntolainatarjous ainakin 3-4 pankista (Sampo, Nordea, Osuuspankki, Aktia jne) ja vertaile niitä. Ota selvää kaikista kuluista, joita pankki perii. Jos et ymmärrä, pyydä pankkivirkailijaa selvittämään asiat ja laskemaan todelliset yhteiskulut lainasta. Voit pyytää asuntolainatarjouksen useammalle summalle, esimerkiksi 50, 70 tai 90 tuhatta euroa, riippuen omista säästöistäsi ja tietenkin asunnon hinnasta.

3. Etsi sopivia asuntoja sanomalehti-ilmoituksista ja internetin asuntohakupalveluista ja käy asuntoesittelyissä. Sopivan asunnon etsimiseen kannattaa varata aikaa jopa useita kuukausia. Kun mieluinen asunto on löytynyt, ota selvää kaikista asuntoon liittyvistä asioista ja pyydä esimerkiksi kerrostaloasuntoa ja taloyhtiötä koskeva isännöitsijäntodistus, josta selviää paljon asuntoa koskevia asioita (esim. tulevat remontit). Isännöitsijäntodistuksen sisältö on hyvä selvittää pankissa asiantuntijan toimesta ettei mitään jää epäselväksi.

4. Tee asunnosta ostotarjous. Tarjottava summa voi olla esimerkiksi 5-10% vähemmän kuin asunnon pyyntihinta. Tämä on kuitenkin täysin tapauskohtainen asia, joskus asunnon myyjä ei ole valmis lainkaan tinkimään pyyntihinnasta ja päinvastoin.

5. Jos asunnon myyjä hyväksyy ostotarjouksen, asuntokauppa mennään tekemään ostajan pankkiin. Yleensä paikalle tulevat asunnon välittäjä (jos myyjä on välittäjää käyttänyt), ostaja ja myyjä. Pankki tekee kauppakirjan ja lainaa asuntolainarahat ostajalle. Asunnosta maksettu summa siirretään myyjän tilille.

Ennen kuin asunnosta tehdään ostotarjous, olisi hyvä selvittää muutamia asioita asunnosta ja taloyhtiöstä.

Asunnon ostajan muistilista

– kannattaa tarkistaa markkinoiden tämän hetkinen hintapyynti, esimerkiksi asuntosivut.fi palvelusta
– asunnon myyntiesitteessä ei ole kaikkea tietoa asunnosta, sen tarkoitus on antaa positiivinen kuva asunnosta
– pyydä kiinnostavasta asunnosta isannöitsijäntodistus, asunnon pohjapiirros, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestys
– tarkista asuntoa koskevista papereista tulevat remontit, asunnon velat, pinta-ala ja vastikkeen suuruus
– kysy asunnon omistajalta tai välittäjältä ainakin niistä asioista, jotka asunnossa ovat sinulle tärkeitä
– tutki itse tai mielummin ammattilaisen kanssa asunnon kunto ja myös esim. kerrostalon yhteiset tilat: kellarivarasto, saunatilat, pesutupa jne
– soita isännöitsijälle ja kysy tulevista remonteista ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvasta korjaussuunnitelmasta jos sellainen on (kaikkea ei välttämättä vielä ole paperilla), kysy myös yhtiön veloista
– voit myös soittaa naapureiden ovikelloa ja kysyä tietoja asuinalueesta, onko kerrostalo rauhallinen jne
– pyydä kaikki sovitut asiat ja lupaukset kirjallisina
– ota selvää välittäjästä huijareiden varalta ja juttele välittäjästä myös asunnon omistajan kanssa

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-osto.php/feed 0
Asunnon ostotarjous | Tarjous asunnosta http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-ostotarjous.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-ostotarjous.php#respond Fri, 04 Mar 2016 19:02:47 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=64

Ostotarjous on sitova ja se pitää tehdä kirjallisena. Välittäjä yleensä ottaa vastaan ostotarjouksen, jossa on ainakin tiedot myyjästä, ostajasta, kaupan kohteesta ja tarjotusta hinnasta. Jos asunnon omistaja hyväksyy ostotarjouksen ja ostaja jostain syystä peruukin asuntokaupan, hän joutuu maksamaan kuitenkin myyjälle käsirahan suuruisen summan. Tämä summa on yleensä pari prosenttia kauppasummasta, joten esimerkiksi 100000 euron asunnon ollessa kyseessä ostaja menettää 2000 euroa tai jopa enemmän.

Se, kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota on täysin tapauskohtainen asia. Jos asunnon pyyntihinta (asunnosta pyydetty hinta) on kohtuullinen, asunnolla on kysyntää ja muutenkin esimerkiksi taloyhtiössä asiat kunnossa, voi olla ettei myyjä suostu juuri ollenkaan tinkimään pyyntihinnasta. Toisaalta taas jos asunnolla ei vaikkapa sijaintinsa vuoksi ole paljon kysyntää, eikä moni edes tule katsomaan asuntoa asuntoesittelyyn, tällaisessa tapauksessa myyjä taas helposti suostuu tinkimään hinnasta reilumminkin. Hyvä tapa selvittää tällaisia asioita on kysyä asunnon välittäjältä kuinka moni asunnosta on ollut kiinnostunut, käykö esittelyissä paljon ihmisiä ja millaisia mahdollisia ostotarjouksia asunnosta on tehty. Välittäjällä ei kuitenkaan ole sen enempää oikeutta kuin velvollisuuttakaan kertoa muista tarjouksista mitään muuta kuin sen, onko parhaillaan voimassa muita tarjouksia.

Jos asunto on kohtuuhintainen kuntoonsa, sijaintiinsa ja muihin asioihin nähden, voi asunnosta tehdä ostotarjouksen esimerkiksi 10-20% alle pyyntihinnan. Tämä voi kuitenkin olla liian vähän, ja myyjä tekee vastaavasti ns. vastatarjouksen ja ehdottaa korkeampaa hintaa. Jos ostaja hyväksyy hinnan kaupat syntyvät, mutta jos taas ei, ollaan lähtötilanteessa lukuunottamatta sitä asiaa, että nyt ostaja tietää millä hinnalla asunnon olisi saanut. Monesti kohtuuhintaiset ja hyvällä alueella olevat asunnot menevät (esim. pääkaupunkiseudulla) joskus nopeasti kaupaksi ja niistä maksetaan lähes pyydetty hinta. Jos kuitenkaan aiemmin tehdyistä ostotarjouksista ja niiden suuruuksista ei ole varmaa tietoa, kannattaa mielummin tarjota reilusti alakanttiin, sillä voi olla että asunnon omistaja hyväksyykin tarjouksen. Jos hän ei hyväksykään sitä, siinä ei tietenkään menetä mitään.

Asunnon ostajan ja myyjän välinen hintasovittelu on usein psykologista peliä, jossa fiksusti toimiva asunnon välittäjä on kummankin puolella. Hän yrittää löytää ratkaisua ja sopivaa kumpaakin osapuolta tyydyttävää hintaa asunnolle. Loppujen lopuksi on kuitenkin melko yhdentekevää (varsinkin ostajan kannalta) onko asunnon kauppasumma 150000 vai 147000 euroa. Tämän suuren kokonaissumman maksaminen kun ajoittuu usein pitkälle ajalle asuntolainan muodossa, eikä siinä 3000 eurolla paljon merkitystä ole.

Ennen kuin teet asunnosta ostotarjouksen:

– selvitä mitä asuntokauppaan kuuluu: huonekalut, kodinkoneet jne
– jos asunto vaatii/haluat tehdä jotain remonttia, selvitä isännöitsijältä onko tähän mahdollisuus
– voit kysyä välittäjältä/asunnon omistajalta (jos hän itse myy) tehdyistä aikaisemmista ostotarjouksista, mutta suhtaudu niihin varauksella
– tutki asuntoon ja taloyhtiöön liittyvät kaikki paperit huolella ammattilaisen kanssa esim. pankissa
– tutki asunnon kunto huolella sekä yhteiset tilat ja lähiympäristö
– jos asunnossa on jokin puute/virhe (yksi parvekelasi puuttuu, lattialistat lähtevät helposti irti, kylpyhuoneen maalipinta on karmeassa kunnossa jne), yritä tinkiä hinnasta vedoten puutteeseen/virheeseen
– varmista että sovitut asiat ja kaupan syntymisen ehdot ovat mainittuna ostotarjouksessa
– muista että asuntokauppa alkaa varmistua vasta sitten kun asunnon omistaja hyväksyy ostotarjouksen, oli tarjottu summa vaikka pyyntihinnan verran

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-ostotarjous.php/feed 0
Asuntolainan määrä | Asuntolaina ja tulot: paljonko asuntolainaa? http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina.php#respond Fri, 04 Mar 2016 19:00:59 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=62

Ei ole olemassa yksiselitteistä kaavaa, jonka perusteella voisi laskea kuinka suuri asuntolaina maksimissaan on jokaisen asuntolainaa tarvitsevan järkevää ottaa. Siihen, kuinka suuri asuntolaina maksimissaan voisi olla, vaikuttavat lainan hakijan/hakijoiden tulot, muut lainat ja muut menot kuukausittain. Asumiskuluihin ei pelkästään mene kuukausittain lainan lyhennys+korkomaksu, vaan myös esimerkiksi kerrostalossa asuttaessa asuntovastike. Jos pariskunnan asumiskuluihin menee esimerkiksi 2000 euroa/kuukausi ja nettotulot ovat suuruudeltaan luokkaa 3000 euroa/kk, voi elämästä tulla helposti liian tiukkaa. Yleensä pelkästään muita välttämättömiä menoja voi olla kuukausittain joitain satoja euroa/kk (ruoka, vaatteet, auton kulut, harrastukset, vakuutusmaksut, sähkömaksu ja monet muut maksut). Rahaa ei edellä mainitussa tapauksessa välttämättä jää ollenkaan säästöön odottamattomiin menoihin.

Tietenkin laina-aikaa voidaan pidentää esimerkiksi 18 vuodesta 28 vuoteen, jolloin asuntolainan kuukausimaksu pienenee. Tällöin kuitenkin korkojen osuus asuntolainan kokonaissummassa kasvaa, jolloin asunnosta maksettava kokonaissumma voi kasvaa kohtuuttoman suureksi. Jos 150000 euron asuntolainaa maksetaan 18 vuotta (annuiteettilaina, korko 5%), tästä maksettava korkosumma on 77800 euroa. Jos taas saman suuruista asuntolainaa maksetaankin 28 vuotta (annuiteettilaina, korko 5%), korkojen osuus nousee jo 129000 euroon.

Mitä nopeammin asuntolainan (tai minkä tahansa muunkin lainan) pystyy maksamaan pois, sitä parempi. Jos 150000 euroa maksava asunto maksetaan 25 vuoden aikana (annuiteettilaina, laskettu 5% koron mukaan) pelkästään lainarahalla, maksettavaksi tulee kaikkiaan 150000 + 113066 euroa (lainan korot) = 263000 euroa.

Lainan maksimisuuruutta omalla kohdallaan miettiessään kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon rahaa asumiskulujen jälkeen jää muihin menoihin. Suurempaakin lainaa voi harkita, jos nettotulot taloudessa ovat vaikkapa 4000-5000 euroa/kk, tällöin rahaa jää yleensä tarpeeksi muihin menoihin. Toki on mahdollista, että joskus jää työttömäksi eikä uutta työtä heti löydy tai tapahtuu jotain muuta odottamatonta. Yleensä näissä tilanteissa kuitenkin pystyy pankin kanssa sopimaan uusista lainanmaksujärjestelyistä, ja sopia vaikka vain lainan korkomaksujen maksamisesta jonkin aikaa.

Jos yksinäisen asunnon ostajan nettotulot ovat esimerkiksi 2000 euroa/kk, ei 100000 euron lainanmaksun kanssa 20 vuoden laina-ajalla (korko 5%) pitäisi tulla ongelmia, sillä muihin menoihin jää useimmissa tapauksissa asumiskulujen jälkeen rahaa yli 1000 euroa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina.php/feed 0
Asuntolainavertailu ja pankkien kilpailuttaminen http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainavertailu.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainavertailu.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:58:34 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=60

Asuntolainatarjousta kannattaa pyytää eri pankeista ja vertailla saamiaan tarjouksia. Jos ei itse kaikkea asuntolainatarjouksessa olevia asioita ymmärrä, voi pankkivirkailijaa pyytää selvittämään asiat. Ennen kuin asuntolainatarjousta haetaan, pitäisi olla selvillä suurin piirtein kuinka paljon lainaa tarvitsee ottaa. Lainaehdot, lainojen korko, asuntolainan marginaali ja muut asiat vaihtelevat eri pankeissa. Lainaehdot vaihtelevat eri pankeissa myös asiakassuhteen ja omien säästöjen määrän mukaan.

Kun paras ja yleensä kaikki kulut huomioon ottaen edullisin lainatarjous on löytynyt, parhaan tarjouksen asuntolainasta tarjonneessa pankissa tehdään täsmällisempi suunnitelma asuntolainasta. Tässä vaiheessa pankki myös viimeistään ottaa selville lainanottajan maksukyvyn, johon vaikuttavat vakituinen työpaikka, tulojen suuruus, luottotiedot, muut lainat ja menot.

Pankkien kilpailuttaminen siis kannattaa ja kilpailuttamalla asuntolainoja voi säästää huomattaviakin summia rahaa. Kannattaa myös muistaa keskittäminen: esimerkiksi vakuutusten ja pankkipalvelujen keskittäminen asuntolainoineen samaan paikkaan voi olla järkevää. Tällöin saa usein keskittämisestä etuja, jotka näkyvät yleensä säästöinä mm. palvelu- ja muissa maksuissa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainavertailu.php/feed 0
Asuntokauppa ja käsiraha http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokauppa-kasiraha.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokauppa-kasiraha.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:56:02 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=58

Asuntokauppaa valmistellessa asunnosta maksetaan käsiraha. Tämä summa on enintään 4% kauppasummasta, se voi olla esimerkiksi 3 prosenttia. Tästä yli menevä rahamäärä ei ole enää varsinaista käsirahaa, vaan muuten asunnosta maksettavaa ennakkomaksua. Jos tämän maksun suuruus on esimerkiksi 10% kauppasummasta, 4% kauppasummasta on siis käsirahaa ja 6% muuta ennakkomaksua. Ostaja menettää käsirahan, jos hän vetäytyy kaupasta ilman myyjästä johtuvaa syytä. Käsirahaa ei pidä sekoittaa asunnosta maksettavaan varausmaksuun. Varausmaksu on maksu, joka maksetaan sellaisesta asunnosta jota ei vielä ole edes rakennettu tai joka on rakenteilla. Jos asunnon tuleva ostaja päättääkin omista syistään vetäytyä kaupasta, hänelle kuuluu palauttaa varausmaksu. Toisin on käsirahan kanssa.

Käsirahan maksusta kuuluu tehdä kirjallinen sopimus. Tämä sopimus ja maksu tehdään ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahasopimus velvoittaa myös myyjää. Jos myyjä peruu asuntokaupan, hänen tulee välittömästi palauttaa ostajan maksama käsiraha ja lisäksi maksaa ostajalle käsirahan suuruinen summa.

Jos asuntokauppa peruuntuu käsirahan maksamisen jälkeen joko myyjän tai ostajan taholta, käsirahan menetystä ja hyvitystä voidaan yksittäistapauksessa sovitella. Jos asiasta syntyy riita, eikä toinen osapuoli suostu sovitteluun, voidaan asia viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Jos käsirahan suuruista summaa ei pysty maksamaan omista säästöistään, voi tämän rahamäärän lainata pankista jolloin se voidaan kirjata osaksi asuntolainaa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokauppa-kasiraha.php/feed 0
Asunnon kauppakirja: kauppahinta, kaupan kohde ja muut tiedot http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kauppakirja.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kauppakirja.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:39:20 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=56

Asunnon kauppakirja on asunnon ostajan ja myyjän välinen sopimus, jossa määritellään asunnon kauppaa koskevia asioita. Asuntokauppalain mukaan tämä sopimus sisältää myös ostajaa suojaavat minimivaatimukset. Asunnon myyjä ja ostaja voivat tehdä keskenään asunnon kauppakirjan, mutta usein kauppakirjan laatii kiinteistövälittäjä, jos asunnon myynnistä välittäjän palveluja on käytetty. Asunnon ostajalla on oikeus tutustua kauppakirjan sisältöön ennen kaupantekopäivää.

Asunnon kauppakirja sisältää muun muassa seuraavat tiedot:
– myyjän tiedot
– ostajan tiedot
– kaupan kohde yksityiskohtineen
– kauppahinta
– kauppahinnan maksamiseen liittyvät yksityiskohdat
– omistusoikeus
– osakekirjojen luovutus
– huoneiston hallinta
– asunnosta aiheutuvat kustannukset
– vakuudet
– varainsiirtovero
– asunnon varusteet
– kummankin osapuolen allekirjoitukset

Asunnon kauppakirja täytyy laatia huolella ja tietyn kaavan mukaisesti. Vaikka tämä kauppakirja onkin virallinen ja juridinen sopimus, sen laatiminen ei ole vaikeaa. Netistä löytyy valmiita kauppakirjamalleja.

Kauppakirjassa on tärkeää olla myös tieto, mistä maksuista ostaja vastaa ja mistä myyjä. Tällainen tieto on esimerkiksi ajankohta, josta lähtien asunnon ostaja alkaa maksaa asunnosta yhtiövastiketta.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kauppakirja.php/feed 0
Asuntolainan korko ja korkomarginaali | Lainan lyhennystavat | Korkovähennys http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-korko.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-korko.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:23:25 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=40

Asuntolainan korko, pankin korkomarginaali ja lainan lyhennystavat

Asuntolainan korko sisältää viitekoron + pankin ottaman marginaalikorko-osuuden. Esimerkiksi monesti lainan korkona käytettävä 12 kuukauden Euribor on vaihdellut 2000-luvulla alhaisena 1,2% – 5,5% välillä. Katso: Kauppalehti.fi: korot. Pankkien marginaalit taas ovat vaihdelleet 0,3%-1,0% välillä. Nykyään (2009) marginaalit ovat nousseet, ja esimerkiksi 0,8% alhaisempaa marginaalikorkoa voi olla vaikea enää neuvotella sillä pankeille ei todella alhaiset korkomaginaalit ole enää bisnestä.

Lainan lyhennystapoja ovat annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä. Sopivan lyhennystavan valintaan vaikuttaa muun muassa se, haluaako lainan maksaa tietyssä ajassa pois vai haluaako kuukausierän määrän pysyvän samana vuodesta toiseen.

Annuiteetti sopii asuntolainanottajalle, joka haluaa tietää laina-ajan pituuden ja joka pystyy maksamaan myös vähän suurempaakin kuukausierää mahdollisen korkojen nousun seurauksena. Annuiteetissa asuntolainan kuukausierä (lyhennys + korko) on alussa joka kuukausi yhtä suuri, mutta se muuttuu kun korkokin muuttuu. Lyhennyksen osuus kuukausierästä kasvaa ajan kuluessa samalla kun korkojen osuus vähenee.

Tasalyhennyksessä asuntolainan kuukausierän lainan lyhennyksen osuus on joka kuukausi yhtä suuri, mutta kuukausierän suuruus vaihtelee korkovaihtelun mukaan. Eli jos kuvitellaan että korkotaso pysyisi koko laina-ajan suunnilleen samana, korkojen osuus kuukausierässä vähenee ajan kuluessa samalla kun lainamääräkin vähenee.

Kiinteä tasaerässä on nimensä mukaisesti samansuuruinen, kiinteä asuntolainan kuukausierä vuodesta toiseen. Eli jos viitekorko nousee, tällöin laina-aika myös pitenee ja päinvastoin.

Asuntolainasta maksettava korko vähennetään nykyään ensisijaisesti pääomatuloista (esim. osakkeista saadut myyntivoitot, vuokratulot jne). Jos pääomatuloja ei ole, korkoja vähennetään ansiotuloista, yleensä normaalista palkkatulosta. Tällöin kyseessä on alijäämähyvitys. Asia voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta yksinkertaisuudessaan korkovähennys ansiotuloista tarkoittaa sitä, ensiasunnon omistaja maksaa asuntolainansa korkosumman tietenkin kokonaisuudessaan, mutta 30% tästä summasta hänelle ikään kuin palautetaan. Jos kyseessä ei ole ensiasunto, prosenttimäärä on 29. Yksinäisen asuntolainaa maksavan alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1400 euroa, pariskunnalla se on 2800 euroa. Näihin tulee lisäksi korotuksena 350 euroa/ lapsi, joka suoritetaan enintään kahdesta lapsesta.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-korko.php/feed 0
Asuntolainan takaus | Valtiontakaus | Vakuudet | Takaisinmaksuturva http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-takaus.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-takaus.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:21:10 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=38

Asuntolainaa voi saada ilman lainan takaajia. Tämä edellyttää yleensä kuitenkin että lainanottajalla on sen verran omaisuutta ennestään, niin ettei takaajia tarvita. Tällöin lainanottajan riittävä olemassa oleva omaisuus toimii lainan vakuutena. On myös olemassa erilaisia järjestelyjä, jolloin lainaa otettaessa ei tarvita esimerkiksi sukulaisia takaajiksi tai valtiontakausta, vaan pankista ostetaan vakuutena toimiva eräänlainen vakuutus.

Valtiontakaus on hyvin yleinen ensiasunnon ostajan asuntolainen takaus, jolloin ostettavan asunnon ostohinnasta noin 70% toimii lainan vakuutena. Valtiontakaus kattaa enintään 85% asunnon ostohinnasta, joten lopulle 15%:lle tarvitaan lisäksi lisävakuutus, joka voi olla ulkopuolisen henkilön (esim. sukulaisen) panttaama omaisuus tai takaus. Olisi kuitenkin hyvä, jos vähintään tämän 15% osuuden kauppahinnasta voisi maksaa omista säästöistään. Valtiontakauksessa takauksen määrä on enintään 20% lainasummasta ja korkeintaan 25250 euroa. Valtio perii ostajan maksettavaksi jäävän 2,5% palkkion laskettuna takuusummasta, eli esimerkiksi 15000 euron takuusumman ollessa kyseessä tämä palkkio on 375 euroa. Tämä palkkio ei koske valtion korkotuellisia asuntolainoja.

Asuntolainan takaisinmaksuturva on eräänlainen vakuutus muun muassa työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalta. Yleensä työttömyyden varalta se ei kuitenkaan koske usein kuin viittä ensimmäistä vuotta turvavakuutuksen ottamisesta laskettuna. Takaisinmaksuturvasta joutuu tietenkin maksamaan, eikä sen ottaminen ole monesti ollenkaan järkevää. Asuntolainen takaisinmaksuturva on pankille ja vakuutusyhtiölle tietenkin kannattavaa liiketoimintaa ja pankkivirkailija mielellään tyrkyttää asuntolainan ottajalle tällaista turvaa, joka yleensä on kankkulan kaivoon heitettyä rahaa. Kuitenkin, jos asuntolainavelallinen jäisi parin vuoden päästä työttömäksi ja työttömyys jatkuisi pitkään, voisi hän rahallisesti takaisinmaksuturvasta hyötyä. Tällöin takaisinmaksuturvasopimuksen mukaisesti hänelle maksetaan rahallisia korvauksia. Asuntolainan takaisinmaksuturvatyyppiset vakuutukset ovat kuitenkin melko kalliita ja niiden ottamista kannattaa harkita tarkkaan.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolainan-takaus.php/feed 0
Asuntolaina ja luottotiedot | Merkintä luottotiedoissa http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-luottotiedot.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-luottotiedot.php#respond Fri, 04 Mar 2016 18:19:24 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=36

Merkintä luottotiedoissa on yleensä este asuntolainan saamiselle. Tämä merkintä tulee laskuista (esimerkiksi vuokranmaksu on jätetty hoitamatta), joita ei ole maksettu. Ennen kuin merkintä luottotietoihin kirjataan, ko. henkilö on saanut velkojilta yleensä useita muistutuksia maksamattomista laskuista ja karhukirjeitä. Myös perintätoimisto on voinut ottaa yhteyttä ja vaatia maksuja. Lopulta kihlakunnanvouti on yrittänyt saada maksut maksetuksi, yleensä useaampaan kertaan. Jos rästiin jääneitä maksuja velallinen ei vielä tässäkään vaiheessa ole pystynyt tai halunnut maksaa, tästä on tullut merkintä henkilön luottotietoihin.

Jos tämä henkilö ei ole maksanut ulosotossa olevia summia korkoineen, hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia saada asuntolainaa. Jos velat taas on maksettu ja merkintä luottotiedoissa poistettu, kannattaa hankkia ulosottomieheltä todistus suoritetuista maksuista. Asuntolainaa yleensä saa, jos ulosotossa ei ole enää maksuja ja tästä on olemassa todistus. Ainakin, jos riittävien vakuuksien ollessa kyseessä (esim. lainan takaajana joku ulkopuolinen henkilö, jolla paljon omaisuutta), ei pitäisi olla ongelmia saada asuntolainaa jos vain vanhat ulosotossa olevat maksut on maksettu pois. Jos ulosotossa olevat maksut on suoritettu kokonaisuudessaan, kannattaa hankkia ulosottomieheltä todistus suoritetuista maksuista.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntolaina-luottotiedot.php/feed 0
Käänteinen asuntolaina: eläkkeellä käytössä enemmän rahaa http://www.asuntokauppaopas.com/kaanteinen-asuntolaina.php http://www.asuntokauppaopas.com/kaanteinen-asuntolaina.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:53:29 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=34

Käänteinen asuntolaina on vielä tätä kirjoitettaessa (2009) verrattain uusi ilmiö Suomessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa käänteinen asuntolaina on huomattavasti tunnetumpi ja yleisempi asia.

Käänteinen asuntolaina mahdollistaa oman velattoman kodin muuttamisen osittain käteiseksi rahaksi niin, että asumisoikeus kodissa säilyy. Tällaisessä järjestelyssä asunnon omistaja saa käyttöönsä suurimmillaan puolet asunnon arvosta, kun hän panttaa pankille asuntonsa. Hän ottaa siis pankista lainaa, josta maksaa vain korkoja. Velan takaisinmaksu jää perikunnan (mm. lasten) hoidettavaksi, mutta tämä velka pystytään kuittaamaan myöhemmin myymällä (vanhempien) asunto. Ennen tällaisen lainan lyömistä lukkoon, pankki selvittää asiakkaan erityistarpeet sekä perhe- ja sukulaisuussuhteet.

Käänteinen asuntolaina sopii erityisen hyvin eläkeläiselle, joka tarvitsee ja haluaa enemmän rahaa käyttöönsä. Lisääntyneellä rahamäärällä voikin sitten toteuttaa vaikkapa etelänmatkoja, remontteja, sairaalakustannuksia ja paljon muuta.

Monesti käänteisen asuntolainan ottaneet ovat eläkeikäisiä ja pienituloisia, ja laina otetaan usein siinä vaiheessa kun asunnonomistaja on sen verran iäkäs, että muuttaa palveluasuntoon.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/kaanteinen-asuntolaina.php/feed 0
Asunnon kuntotarkastus ja sen hinta http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kuntotarkastus.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kuntotarkastus.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:50:54 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=31

Asunnon kuntotarkastus teetetään mahdollisen ostajan toimesta ja sen tarkoituksena on selvittää asunnon korjaus- ja huoltotarpeet. Kuntotarkastus on varsinkin syytä tehdä silloin, kun kyseessä on vanha omakotitalo.

Kuntotarkastuksen teettämisessä on tärkeää käyttää asiansa osaavaa, pätevää kuntotarkastajaa ja olla itse mukana kun tarkastaja tutkii asunnon kuntoa. Kuntotarkastajalle on ennen tarkastusta syytä toimittaa mahdollisimman tarkat tiedot asunnosta. Jos tarkastaja ei ole ammattitaitoinen, asunnon kunnosta voi saada väärän kuvan ja pahimmassa tapauksessa tulee ostaneeksi omakotitalon, jossa myöhemmin tulee esille pahoja rakennusvirheitä ja muita ongelmia.

Kuntotarkastusraportista selviää tulevat korjaus- ja huoltotarpeet, varsinkin jos asunto on vanha. Pintatarkastuksessa selviää myös asunnon riskipaikat ja rakennusvirheet. Asunnon kunto arvioidaan rikkomatta rakenteita ja kosteusmittaus tehdään yleensä vain pinnoilta. Tällöin ei siis voida havaita rakenteiden sisällä olevia mahdollisia kosteusvaurioita. Myyjä on vastuusta asunnon piilevistä virheistä, vaikkei niitä olisikaan kuntotarkastuksessa löytynyt.

Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta jopa 3-4 tuhanteen euroon. Perusteellinen kuntotarkastus maksaa luonnollisesti enemmän. Kuntotarkastuksen voi kustantaa joko ostaja tai myyjä, tai sitten se maksetaan puoliksi.

On ehdottoman tärkeää, että kuntotarkastus ainakin vanhassa omakotitalossa tai muussa vanhassa rakennuksessa tehdään kunnolla, ja sen tekee puolueeton ja ammattitaitoinen henkilö. Jos ei tiedä, mistä tällaisen kuntotarkastajan voisi löytää, kannattaa selailla keskustelupalstoja (esim. suomi24) ja etsiä tietoa internetistä. Muiden suositukset ovat tärkeitä valittaessa pätevää kuntotarkastajaa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-kuntotarkastus.php/feed 0
Asunnon myynti | Myyminen itse | Välittäjät ja välityspalkkio http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myynti.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myynti.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:44:46 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=26

Jos harkinnassa on oman asunnon myynti, eikä muista/tiedä kaikkia asioita mitä asuntolainasopimuksessa on määritelty, kannattaa ensin ottaa yhteyttä omaan pankkiin (jos lainaa ei ole vielä maksettu kokonaan pois) ja kysyä pankin kanta asunnon myymiseen. Jos asunto ei ole lainan panttina ja muutenkaan pankilla ei ole asunnon myymisen kanssa mitään tekemistä, voidaan alkaa valmistella asunnon myyntiä.

Asunnon voi yrittää myydä itse tai vaihtoehtoisesti käyttää kiinteistönvälittäjää. Välittäjä ottaa palveluistaan välityspalkkion, joka on usein 2-4% kauppahinnasta, jos kauppa syntyy. Tämä palkkio jää luonnollisesti myyjän maksettavaksi. Suuri osa omaan asuntoaan myyvistä käyttää myynnissä välittäjää näkyvyyden ja ammattitaidon vuoksi. Itsekin voi toki asuntonsa myydä, mutta silloin täytyy ottaa selville niistä asioista ja asiakirjoista, jotka asunnon myymiseen liittyy. Nämä eivät ole vaikeita asioita.

Jos asunnon myymiseen päättää käyttää välittäjää, tällöin ei tarvitse oikeastaan välittää muusta kuin siitä, että asunto on myyvän näköinen (ja siisti) silloin kun välittäjä sitä kiinnostuneille esittelee. Tottakai hyvän ja asiallisen välittäjän valitseminen on myös tärkeää. Jotkut välittäjät käyttävät vaikka mitä keinoja saadakseen vain asunnon nopeasti myydyksi, toiset taas ovat lojaaleja ja fiksuja asuntovälittäjiä. Ensivaikutelma on tärkeä, hyvän ja osaavan välittäjän kyllä tunnistaa. Kiinteistövälittäjän valitsemiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Hyvä välittäjä ei ole epämukava, ylimielinen eikä lipevä, vaan sellainen jolta itsekin voisi asunnon ostaa.

Jos asunnon päättää itse myydä, täytyy ensin ottaa selville muutamia asioita. Koska yleensä myytävä asunto on kerrostalo, rivitalo, paritalo tai jokin muu asunto-osake, tarvitaan tämän myymiseen osakekirjat. Nämä osakekirjat voivat olla pankin säilytyksessä. Omassa pankissa kannattaa myös muutenkin käydä keskustelemassa asunnon myynnistä ja siihen liittyvistä asioista. Lisäksi tarvitaan isännöitsijältä saatavat tuoreet asiapaperit (korkeintaan 3 kk vanhat kaupantekohetkestä laskettuna): toimintakertomus, tase ja pohjapiirros, yhtiöjärjestys, tuloslaskelma ja tietenkin isännöitsijäntodistus. Jos myytävä asunto ei olekaan oma, sen myyntiin tarvitaan valtakirja ja mahdollisesti muita asiakirjoja. Lisäksi kannattaa harkita kuntotarkastuksen teettämistä, josta saatua raporttia voi käyttää myös myyntivalttina.

Näiden asiakirjojen lisäksi pitää hankkia ostotarjouspohja, jolle voi ottaa vastaan mahdollisia ostotarjouksia. Ostotarjouspohja kannattaa esitäyttää niiltä osin kuin sen pystyy. Lisäksi pitää olla selvillä kauppakirjaan kuuluvista asioista.

Sitten tietenkin pitää selvittää sopiva pyyntihinta (pyydettävä hinta) asunnosta. Tämä onnistuu helpoiten pyytämällä parilta kolmelta kiinteistönvälittäjältä ilmainen arvio asunnon arvosta. Tämä ei tietenkään edellytä, että näiden välittäjien palveluja tarvitsee jatkossa käyttää. Myös selailemalla omaa asuntoa vastaavien ja samalla alueella myytävien asuntojen hintoja pääsee jyvälle mitä omasta asunnosta kannattaa pyytää. Kannattaa muistaa, että karkea ylihinnoittelu karkoittaa heti kättelyssä muuten potentiaaliset ostajaehdokkaat. Nämä eivät edes vaivaudu tulemaan asuntoesittelyyn ylihinnoittelun seurauksena.

Omaa asuntoa voi yrittää myydä laittamalla ilmoituksen paikalliseen sanomalehteen tai internetin asuntomyyntipalveluihin kuten esimerkiksi Oikotien asunnot-palveluun. Jos on oikein pihi, voi ilmoituksensa ensin laittaa ilmaisille myyntipalstoille kuten esimerkiksi Ostamyy.comiin ja toivoa jos vaikka tulisi yhteydenottoja ostajakandidaateilta. Etuovi.comissa ilmoittaminen ei ole mahdollista yksityiselle henkilölle, vaan se on tarkoitettu ammattilaisten käyttöön.

Asuntomyynti-ilmoituksen olisi hyvä olla mahdollisimman selkeä ja informatiivinen. Ilmoituksessa tulee olla perustiedot asunnosta, tietoa taloyhtiöstä ja remonteista, tietoa asumiskustannuksista, tietoa materiaaleista, varusteista ja lämmityksestä, hintatiedot, yhteystiedot ja niin edelleen. Mallia voi katsoa muista asuntoilmoituksista (esim. Etuovi.comin ilmoituksista). Myös edustavat valokuvat asunnosta ja esimerkiksi pihapiiristä luovat luotettavuutta. Myös asunnon pohjapiirroksella (pohjakuvalla) on suuri merkitys. Pohjapiirroksen avulla selviää huoneiden ja tilojen koot ja niiden sijoittuminen asunnossa.

Asuntoa esitellessä tulee olla rehellinen ja pyrkiä vastaamaan monenlaisiin asuntoa koskeviin kysymyksiin. Lisäksi yleensä vähänkin kiinnostunut asuntoa katsomaan tullut haluaa myös saada tutkittavakseen ainakin isännöitsijätodistuksen ja mahdollisesti muitakin asiapapereita. Näistä tulisi olla valmiina tarpeeksi kopioita jaettavaksi. Myös asunnosta tehty esite, jossa on samat tiedot kuin internetissä olevassa myynti-ilmoituksessa, on tärkeä ostopäätökseen vaikuttava asia. Asunnon ostajan näkökulmasta asunnon toimivuus, kunto ja pohjaratkaisu ovat usein tärkeimpiä asioita, joten vanhaa ja kellastunuttakaan tapettia ei yleensä kannata alkaa uusimaan. Tällä asialla ei yleensä ole mitään merkitystä ostajan ostopäätöksen kannalta. Niiltä asuntoa katsomaan tulleilta ihmisiltä jotka tuntuvat olevan kiinnostuneita asunnosta, kannattaa pyytää ainakin puhelinnumero. Moni ostajaehdokas haluaa yleensä miettiä asunnon ostoa jonkin aikaa, ja yhdeydenottaminen myöhemmin voi joskus saada kiinnostuksen ostajaehdokkaassa kasvamaan uudelleen.

Lopulta asunnosta tarpeeksi kiinnostunut tekee siitä ostotarjouksen. Jos ja kun myyjä ja ostaja pääsevät sopuun hinnasta, mennään ostajan tai myyjän pankkiin viimeistelemään asuntokauppa. Kauppakirjan voi laatia itsekin, mutta sen tiedot ja oikeellisuus on hyvä tarkistuttaa esimerkiksi omassa pankissaan ennen allekirjoituksia.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myynti.php/feed 0
Asunnon myyntivoitto ja verotus http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myyntivoitto.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myyntivoitto.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:41:25 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=23

Jos asunnon on omistanut ja siinä on asunut vakituisesti vähintään kaksi vuotta, ei myyntivoitosta tarvitse maksaa veroa. Tämä kahden vuoden asumisjakso ja omistusaika täytyy olla yhtäjaksoista ja samanaikaista.

Jos taas samaan aikaan tapahtuva yhtäjaksoinen asumis- ja omistusaika jää alle kahden vuoden, joutuu asunnon myyntivoitosta tässä tapauksessa maksamaan veroa. Vuoden 2005 alusta alkaen veroprosentti on ollut 28.

Myyntivoitto ja siitä verojen maksaminen voidaan laskea kahdella eri tavalla, joko suoraan vähentämällä myyntivoitosta ostohinta tai sitten käyttämällä hankintameno-olettamaa. Luonnollisesti kannattaa valita vaihtoehto, jossa veroja tarvitsee maksaa vähemmän.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa myyntihinnasta voidaan vähentää myös voiton hankkimisesta aiheutuneet menot (esim. välittäjän välityspalkkio) ja kulut jotka syntyivät asuntoa ostettaessa (esim. varainsiirtovero). Toisessa vaihtoehdossa hankintameno-olettama vähennetään myyntihinnasta seuraavasti: 1) jos asunnon on omistanut alle 10 vuotta, voidaan vähentää 20% myyntihinnasta 2) jos asunnon on omistanut 10 vuotta tai pidempään, voidaan vähentää 40% myyntihinnasta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi vähentää muita kuluja.

Esimerkki:

Sijoitusasunto on ostettu vuonna 1997 hintaan 60000 euroa. Asunto myydään vuonna 2009 hintaan 130000 euroa. Koska kyseessä on vuokralaisen asuttama sijoitusasunto, asunnon myyntivoitosta joutuu maksamaan veroa. Myyntivoitto on siis 70000 euroa. Jos myyntivoiton laskee käyttäen hankintameno-olettamaa, voidaan vähentää todellisen ostohinnan sijasta 40% osuus myyntihinnasta, sillä asunto on ollut omistuksessa yli 10 vuoden ajan. 40% x 130000 = 52000 euroa -> 130000 – 52000 euroa = 78000 euroa. Eli koska hankintameno-olettamaa käyttämällä saadaan myyntivoitoksi 78000 euroa (vaikka se siis todellisuudessa on 70000 euroa), niin myyntivoitto kannattaa laskea vähentämällä myyntihinnasta ostohinta (eikä käyttämällä hankintameno-olettamaa), sillä silloin veroja joutuu maksamaan vähemmän: 28% x 70000 euroa = 19600 euroa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-myyntivoitto.php/feed 0
Asunnon stailaus: parempi hinta myytävästä asunnosta? http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-stailaus.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-stailaus.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:40:00 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=21

Asunnon stailaus on Suomessa verrattain uusi ilmiö, ja se on saanut osittain ristiriitaisen vastaanoton: monet välittäjät eivät stailauksesta ole välittäneet ja pitävät sitä melko turhana touhuna. Stailauksella tarkoitetaan asunnon pintavikojen korjaamista, tavaroiden uudelleenasettelua, asuntoon sopivien kalusteiden vuokraamista esittelyjen ajaksi, valaistuksen suunnittelua ja yleensäkin asioita, jotka voivat nostaa asunnon hintaa ostajan silmissä. Tarkoituksena on siis saada myytävästä asunnosta stailauksen avulla korkeampi hinta.

Joidenkin arvioiden mukaan asunto voidaan saada 10-20% korkeamalla hinnalla myydyksi stailauksen avulla. Eli näiden arvioiden mukaan jos välittäjät arvioivat asunnon hinnaksi esimerkiksi 150000 euroa, stailauksen avulla asunnon voi saada myytyä vaikka 170000 euron hintaan.

Jos asunnossa asuu vanha pariskunta ja asuntoa meinataan kaupata lapsiperheelle, stailauksessa kohderyhmän tarpeet, käytettävät kalusteet ja muut asiat ovat usein aivan erilaisia kuin vanhalla pariskunnalla. Asunto voidaan siis stailata sellaiseksi, että lapsiperhe siihen heti ihastuu esimerkiksi muuttamalla kalusteita ja niiden paikkoja, hankkimalla uudet tekstiilit kuten esimerkiksi trendikkäät verhot, vaihtamalla valaisimet tehokkaampiin ja valoisampiin, hankkimalla asuntoon hyvinhoidetun näköisiä kasveja ja kukkia, ja niin edelleen. Asunnosta on myös myös tehdä tilavamman tuntuisen jättämällä riittävästi lattiatilaa tyhjäksi, eikä kalustamalla huoneita liian täyteen.

Jos asunnon stailaukseen haluaa käyttää ammattilaista, se tietenkin maksaa mutta ammattilaisen avulla kodistaan saa huomattavasti varmemmin ja vähemmällä vaivalla sen näköisen kokonaisuuden, että se miellyttää asuntoja katsomaan tulevia ostajaehdokkaita.

Asunnon stailausta kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä tutkimuksen mukaan asunnon varustuksella, sisustuksella ja pintamateriaaleilla on yleensä olematon tai vähäinen merkitys asunnosta kiinnostuneelle.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-stailaus.php/feed 0
Myyjän ja ostajan vastuu asuntokaupassa http://www.asuntokauppaopas.com/vastuu-asuntokaupassa.php http://www.asuntokauppaopas.com/vastuu-asuntokaupassa.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:37:47 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=19

Asunto-osakkeen ollessa kyseessä, myyjän vastuu asunnon virheistä raukeaa yleensä 2 vuoden päästä asunnon myynnistä ja 5 vuoden kuluttua, jos kyseessä on kiinteistökauppa. Jokainen tapaus on yleensä erilainen muihin nähden, joten esimerkiksi kosteus- tai homevaurion ollessa kyseessä täytyy ulkopuolisen asiantuntijan tutkia, onko vika lainmukainen virhe ja mikä on myyjän vastuu virheestä.

Asunnon myyjällä ei ole vastuuta asunnon peruskorjauksista tai korjauksista, joilla on nostettu asumisen tasoa asunnossa. Jos asunnon myyjä on itse tehnyt asunnossa remontteja, on hänen velvollisuus kertoa niistä ostajalle ennen kaupantekoa.

Lain mukaan asunnon myyjän täytyy kertoa tietämistään virheistä asunnossa ennen asunnon myyntiä. Myyjä voi joutua myöhemmin korvausvastuuseen jos hän on pimittänyt ostajalta sellaista asunnon vikaa/virheeseen liittyvää tietoa, jonka hänen on täytynyt tietää. Myyjän täytyy siis ennen kaupantakoa kertoa kaikki tietämänsä asuntoon liittyvät viat ja korjaustarpeet, vaikka ne eivät tietenkään edistä asunnon myyntiä.

Asunnon ostajalla on asunnon tarkastusvelvollisuus, eli hänen täytyy tutkia asunto tarpeeksi tarkasti vikojen ja selvien korjaustarpeiden varalta. Ostaja ei voi enää asunnon ostamisen jälkeen vaatia korvauksia sellaisista vioista, jotka hänen olisi täytynyt ennakkotarkastuksessa havaita eikä vioista, jotka hän on jo ennen kaupantekoa todistettavasti tiennyt. Ostajan velvollisuus on myös luonnollisesti kertoa asunnon myyjälle löytämistään vioista ja virheistä, jos asunnon aikoo ostaa.

Niin sanotut piilevät virheet aiheuttavat eniten riitoja kaupanteon jälkeen. Nämä virheet ovat tulleet esiin vasta kun asunnon ostaja on asunnossa asunut jonkin aikaa, eikä näistä virheistä ole tiennyt aikaisemmin kukaan. Nämä virheet ovat usein rakenteissa ja ne voivat olla kosteusvaurioita tai homeongelmia. Jos piilevä virhe on tarpeeksi merkittävä, ja katsotaan että sillä olisi ollut vaikutusta asuntokauppaan aikaisemmin tultuaan ilmi, määrätään korvausvastuu piilevästä virheestä myyjälle. Piilevät virheet ja niistä aiheutuvat riitatilanteet ovat usein uniikkeja ja niihin vaikuttavat monet asiat.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/vastuu-asuntokaupassa.php/feed 0
Asunnon vaihto | Kahden asunnon loukku http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-vaihto.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-vaihto.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:32:35 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=16

Asunnon vaihto: vanhan myyminen ja uuden ostaminen

Asunnonvaihtoon on monia syitä: perhe kasvaa ja tarvitaan lisää tilaa, joudutaan muuttamaan muualle työn perässä, halutaan muuttaa pienempään asuntoon kun lapset ovat jo lentäneet pesästä ja niin edelleen.

Asunnon vaihto on varminta hoitaa niin, että ensin myy oman asuntonsa ja vasta sitten ostaa toisen asunnon. Tällöin välttää niin sanotun kahden asunnon loukun ja rahaa voi sijoittaa uuteen asuntoon vanhasta asunnosta saaduilla rahoilla. Kahden asunnon loukulla tarkoitetaan sitä, ettei uuden asunnon ostettuaan saakaan myydyksi vanhaa asuntoaan, ei ainakaan pian. Tällöin kummastakin asunnosta syntyy kustannuksia (asuntovastike, lainakulut yms) ja lisäksi rahaa on kiinni kummassakin asunnossa. Tällainen tilanne pitkään jatkuessaan voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja epätoivoisiin ratkaisuihin, kuten esimerkiksi vanhan asunnon myymiseen aivan liian halvalla.

Nykyään kahden asunnon loukkuun jääminen paljon harvinaisempaa kuin se oli esimerkiksi 20 vuotta sitten, jolloin asuntomarkkinat lamautuivat nopeassa aikataulussa ja vanhalle asunnolle ei löytynytkään enää ostajaa. Kuitenkin kaikkein varminta on ensin myydä vanha asuntonsa, muuttaa vaikka muutamaksi kuukaudeksi vuokralle ja etsiä rauhassa sopivaa uutta asuntoa.

Joskus tosin on tilanteita, joissa ostopäätös esimerkiksi unelmien omakotitalosta on tehtävä nopeasti, ettei joku muu osta taloa nenän alta vaikka talo valmistuisi vasta yli vuoden päästä. Tällöin voi ottaa harkitun riskin ja varata haluamansa talon ja tämän jälkeen alkaa myydä nykyistä asuntoaan.

Suomen Hypoteekkiyhdistys tarjoaa ratkaisuja asunnon vaihtoon.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-vaihto.php/feed 0
Asunnon sopiva myyntihinta ja arvo | Asunnon arviointi ilmaiseksi http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-arvo.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-arvo.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:28:29 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=14

Asunnon arvon ja myyntihinnan määrittämiseksi on helpointa ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään tai varmuuden vuoksi vaikka 2-3 sellaiseen ja arvioittaa asuntonsa arvo. Yleensä tällainen hinta-arvion antaminen on ilmaista, eikä sido asunnon omistajaa mihinkään. Välittäjä arvioi sen hetkisen asunnon arvon muun muassa markkinatilanteen, asunnon laatutekijöiden ja toteutuneiden myyntihintojen perusteella. Monilla kiinteistönvälittäjillä on nettisivuillaan kaavake, jossa annetaan tarpeellisia tietoja asunnosta sen arvon määrittämiseksi. Tässä kaavakkeessa ilmoitetaan muun muassa asunnon tyyppi, pinta-ala, huoneluku, rakennusvuosi, sijainti, asunnon varustelu, yleiskunto, tehdyt remontit ja muita asioita.

Asunnon hinta-arvion perusteella voi myös saada tietoa siitä, kuinka haluttu oma asuntotyyppi ja asunnon koko tällä alueella on ollut. Jos kysyntä on ollut vilkasta, voi asunnon myyntihintaakin miettiä hieman ylöspäin välittäjien arvioista, mutta kuitenkin kohtuuden rajoissa. Ylihinnoittelu kun karkoittaa monet kiinnostuneet asuntoa etsivät heti kättelyssä.

Jos asunto ei ole kovin arvokas, jos se on esimerkiksi 60000 euron arvoinen yksiö Vantaalla, ei monesti kannata edes alkaa miettiä suurempia uudistuksia pienessä asunnossa joiden tarkoituksena on nostaa asunnon hintaa. Ihmiset arvostavat asioita aivan eri tavalla, eikä esimerkiksi uusi tapetti välttämättä miellytä potentiaalista ostajakandidaattia.

Jos haluaa nopean hinta-arvion asunnostaan, sen voi tilata verkosta löytyvillä palveluilla, jotka käyttävät tilastotietoa hyväkseen. Nämä palvelut toimittavat arvion nopeasti ja neutraalisti. Ilmainen asunnon hinta-arvio on saatavilla 24/7 ja sen voi tilata milloin tahansa mm. asuntojenhinnat.fi palvelusta.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunnon-arvo.php/feed 0
Asuntojen hinnat ja hintakehitys | Neliöhinnat http://www.asuntokauppaopas.com/asuntojen-hintakehitys.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntojen-hintakehitys.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:25:01 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=12

Asuntojen hinnat ovat nousseet paljon 1990-lamavuosien hinnoista varsinkin kasvukeskuksissa. Myös 2000-luvun alkupuolen hinnoistakin on tultu reippaasti ylöspäin.

Eri maiden asuntojen hintakehitystä voi olla vaikea vertailla keskenään. Suomessa ansiotulojen nousulla on ollut suuri merkitys myös asuntojen hintoihin. Jos suomalaisten melko reippaan ansiokehityksen jättää pois laskuista, ja vertaa nykyistä asuntojen hintatasoa vain asuntojen hintakehitykseen (ja vuokrien kehitykseen) pitkällä aikavälillä, voisi sanoa että hinnat ovat ainakin 30% korkeammalla kuin niiden “pitäisi” olla. Mutta kun huomioon ottaa ottaa huomioon myös Suomessa tapahtuneen ansiokehityksen varsinkin 2000-luvulla, ei ilmaa välttämättä tällä perusteella arvioitaessa ole paljoa. Muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja monessa muussa Euroopan maassa tilanne on aivan toinen. Näissä maissa asuntojen hinnat romahtivat 2007-2009 välisenä aikana: Housing Prices in Canada and US.

Vaikka asuntojen hinnat 1990-luvun lamassa Suomessakin romahtivat, tilanne oli kuin toinen kuin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopun talouskriisissä. 1990-luvun laman aikaan korot olivat paljon korkeammalla kuin esimerkiksi vuonna 2008-2010 ja laina-ajat olivat lyhyitä. Lisäksi tuolloin valmistui paljon uusia asuntoja, vaikka kysyntä oli jo romahtanut. Tämä kaikki romahdutti sitten nopeasti myös asuntojen hinnat. Tilanne on korkojen ja laina-aikojen osalta aivan toinen nykyään. Korot ovat alhaalla ja laina-ajat pitkiä. Omaa asuntoa ei yleensä tarvitse myydä vaikka jäisi työttömäksikin. Toisaalta taas nykyäänkin voi tulla helposti ongelmia, jos asuntolainaa otetaan aivan liikaa. Tällöin pelkästään muutaman prosentin korkojen nousu voi aiheuttaa sen, että asunto joudutaan myymään jäädessä työttömäksi tai pitkäksi aikaa lomautetuksi.

Vanhojen osakehuoneistojen velattomista neliöhinnoista vuoden 2009 lopulla:
Vanhojen osakehuoneistojen velattomat neliöhinnat.

Lisää tietoa asuntojen hinnoista Tilastokeskuksen sivuilla: Asuntojen hinnat.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntojen-hintakehitys.php/feed 0
Myytyjen asuntojen hinnat | Toteutuneet, todelliset hinnat http://www.asuntokauppaopas.com/todelliset-asuntojen-myyntihinnat.php http://www.asuntokauppaopas.com/todelliset-asuntojen-myyntihinnat.php#respond Fri, 04 Mar 2016 17:00:18 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=9

Asuntojen todelliset kauppahinnat löytyvät täältä: Asuntojen.hintatiedot.fi ja Asuntojenhinnat.fi

Asuntoja ja niiden todellisia myyntihintoja voi etsiä antamalla jokin hakukriteeri: kaupunki tai kunta, postinumero, kadunnimi, asuinpinta-ala, asuntotyyppi ja huoneiden lukumäärä. Palvelun avulla voi kätevästi tarkastella mitä omasta asunnostaan voisi saada vertailemalla todellisia myyntihintoja saman alueen vastaaviin asuntoihin. Asunnoista luetellaan tuloksissa seuraavat tiedot: sijainti, huoneiden lukumäärä, onko (lasitettu) parveke, neliöt, rakennusvuosi, kerros, onko talossa hissiä, asunnon kunto ja hinta (ja neliöhinta) jolla asunto on myyty/ostettu.

Olisi tietysti mielenkiintoista jos palvelussa näytettäisiin alkuperäinen, ensimmäinen pyyntihinta asunnosta, niin tätä hintaa voisi verrata todelliseen, toteutuneeseen asunnon myyntihintaan.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/todelliset-asuntojen-myyntihinnat.php/feed 0
Asunto-osakkeen kauppakirja – pohja, malli ja lomake http://www.asuntokauppaopas.com/asunto-osakkeen-kauppakirja-pohja-malli-ja-lomake.php http://www.asuntokauppaopas.com/asunto-osakkeen-kauppakirja-pohja-malli-ja-lomake.php#respond Wed, 08 Mar 2006 16:55:44 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=74

Asunto-osake tai osakeryhmä oikeuttaa tietyn huoneiston hallintaan. Asunnon kauppakirja (tai asunto-osakkeiden kauppakirja) on ostajan ja myyjän välinen sopimus, joka sisältää olennaiset asiat liittyen asuntokauppaan. Kauppakirjan täytyy sisältää tarpeelliset tiedot ja myös oltava muodollisesti oikein laadittu jotta se on pätevä asiakirja.

Ennen kauppakirjan allekirjoittamista on tärkeää, että ostaja on tutustunut huolella ensin ostettavan huoneiston kuntoon ja muiden asuntoon liittyviin olennaisiin asioihin, kuten esimerkiksi taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja tietoihin tehdyistä ja tulevista remonteista. Myös myyjän täytyy kertoa rehellisesti kaikki olennaiset asiat asunnosta ja myös mahdollisista virheistä asunnossa.

Asuntokauppa on myyjän ja ostajan välillä lyöty lukkoon kun asunto-osakkeiden kauppakirja on allekirjoitettu.

Alla yksinkertaiden kauppakirjamalli, jonka alla linkkejä muihin netissä oleviin asunto-osakkeen kauppakirjapohjiin ja malleihin.

ASUNTO-OSAKKEIDEN KAUPPAKIRJA

Myyjä
Kalle Kivinen, 150276-1234
Kuulakatu 65, 01300 Vantaa

Ostaja
Annika Vuorela, 141284-213P
Merikatu 22, 00100 Helsinki

Kaupan kohde
Asunto-osakeyhtiö Vantaan Rinnekodit –nimisen asunto-osakeyhtiön (taloyhtiön) osakkeet 1234-1456, jotka oikeuttavat hallitsemaan rivitalohuoneistoa C, jonka huoneistotyyppi on 3h+k+s ja jonka pinta-ala on 72 m2. Yhtiön omistamassa rakennuksessa sijaitseva huoneisto sijaitsee Vantaalla osoitteessa Kuulakatu 12, 01300 Vantaa.

Kauppahinta ja kauppahinnan maksaminen
Osakkeiden myyntihinta on satakuusikymmentätuhatta (160 000) euroa. Ostaja maksaa kauppahinnan myyjälle kahdessa erässä, viisikymmenentuhatta (50 000) euroa 5.6.2016, ja loppusumman, satakymmenentuhatta (110 000) euroa 31.12.2016. Myyjä kuittaa osakkeiden kauppahinnan kokonaisuudessaan maksetuksi 1.1.2017 tämän asunto-osakkeiden kauppakirjan allekirjoituksella.

Omistusoikeus ja hallinta
Osakkeiden omistusoikeus siirtyy ostajalle 1.1.2017. Ostaja saa hallintaoikeuden huoneistoon 1.12.2016 mennessä.

Vaaranvastuu
Vaaranvastuu kuuluu myyjälle siihen asti kunnes asunto siirtyy ostajan hallintaan. Vaaranvastuuseen kuuluu asunnon tuhoutuminen tai vahingoittuminen ostajasta riippumattomista syistä.

Osakekirjan luovuttaminen
Ostaja saa haltuunsa osakekirjan 1.1.2017. Osakekirjasta ilmenevät myydyt osakkeet ja myyjän siirtomerkinnät.

Kustannusten jakaminen
Myyjän vastuulla on yhtiövastikkeen, sähkönkulutuksen ja vesimaksun maksaminen 1.12.2016 saakka. Tästä päivämäärästä eteenpäin näistä maksuista vastaa asunnon ostaja. Myyjä on velvollinen vakuuttamaan, ettei myytyihin osakkeisiin kohdistu velkaa asunto-osakeyhtiön osalta ja että aikaisemmat asuntoa koskevat yhtiövastikkeet on maksettu kaupantekohetkeen asti.

Huoneiston kunto
Ostaja ostaa huoneiston siinä kunnossa kuin se on ollut sitä ostajalle esiteltäessä. Ostaja on tutustunut yhtiön viimeisimpään toimintakertomukseen, tilinpäätökseen, talousarvioon ja yhtiöjärjestykseen sekä huoneiston isännöitsijätodistukseen. Ostaja myöntää huoneiston vastaavan siitä esitettyjä tietoja ja asiakirjoja.

Varainsiirtovero
Ostajan on velvollinen maksamaan varainsiirtoveron koskien tätä kauppaa.

Kauppakirjojen lukumäärä

Tämä asunto-osakkeiden kauppakirja on laadittu kolmena toisiaan vastaavana kappaleena, joista yksi jää ostajalle, toinen myyjälle ja kolmas isännöitsijälle taloyhtiössä.

Vantaalla 12.11.2016

Allekirjoitukset
Kalle Kivinen Annika Vuorela

Linkkejä muihin kauppakirjamalleihin ja -pohjiin:

http://www.lakiopas.com/asiakirjamallit/mallit/rtf/asuntoosakkeen_kauppakirja.rtf

http://www.solo.fi/upload/pdf/asunto_osakehuoneiston_kauppakirja_kateismaksu.pdf

http://nilsia.tjhosting.com/kokous/2011158-11-2432.PDF

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asunto-osakkeen-kauppakirja-pohja-malli-ja-lomake.php/feed 0
Asuntokaupan purku ostajan tai myyjän toimesta – home ja kosteus http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokaupan-purku-ostajan-tai-myyjan-toimesta-home-ja-kosteus.php http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokaupan-purku-ostajan-tai-myyjan-toimesta-home-ja-kosteus.php#respond Wed, 08 Mar 2006 11:20:08 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=71

Asuntokaupan purku jommankumman osapuolen, asunnon ostajan tai asunnon myyjän toimesta on poikkeuksellinen ja viimeksi käyttöön otettava keino ellei muuta ratkaisua tilanteeseen löydetä. Yleensä asuntokaupan purkuun johtaa asuntoon liittyvä olennainen virhe, jonka korjaaminen on kallista. Tällaisia yleisiä virheitä ovat olleet asunnossa esiintyneet kosteus- ja homevauriot. Myyjä ei lain mukaan vastaa kaikista homeesta syntyvistä korjauksista, vaan vastuu lankeaa pitkälti taloyhtiölle, joka vastaa rakenteisiin levinneestä kosteudesta. Asunto-osakkeen omistaja vastaa pintamateriaalien riittävästä kunnosta. Ongelmien ilmaantuessa on tärkeää kääntyä pikaisesti lakimiehen puoleen.

Jotta myyjä välttyisi mahdollisilta myöhemmiltä korvausvaatimuksilta, hänen tulisi kertoa rehellisesti kaikista asuntoon liittyvistä virheistä jotka hänen on oletettu tietävän asunnon omistajana. Näistä asioista tulisi kertoa ostajalle niin, että paikalla on myös muita todistajia (esimerkiksi pankin lakimies) näistä virheistä kuulemassa. Asian voi hoitaa myös kätevästi kirjallisessa muodossa.

Asuntokaupan purkuun siis johtavat melko usein home- ja kosteusvauriot, joista syntyviä riitoja usein myös selvitellään lakiteitse. Jokainen tapaus on yksilöllinen, sillä tapaukset poikkeavat monesti toisistaan. Hometta voi ilmaantua vasta joskus myöhemmin ja syypää saattaa olla esimerkiksi joku myyjää aiempi asukas, joka on saattanut teettää asunnon kylpyhuoneessa virheellisesti tehdyn remontin. Home- ja kosteusvaurioasioissa täytyy ottaa huomioon myös asunnon yleiskunto ja asunnon ikä. Myös taloyhtiön vastuu on pyrittävä selvittämään, kun kosteus on päässyt asunnon rakenteisiin. Kun ostaja huomaa asunnossa home- ja kosteusvaurioita, tulisi ensin ottaa yhteyttä isännöitsijään ja selvittää taloyhtiön vastuu vaurioissa. Vasta tämän jälkeen ollaan yhteydessä asunnon entiseen haltijaan.

Jotta asuntokaupan purku ostajan toimesta voi toteutua, asunnossa ilmenneiden virheiden korjauskustannukset tulee ylittää noin 40% asunnon kauppahinnasta. Ellei ostaja halua, myyjä ei voi vaatia kaupan purkamista. Ostaja voi myös korjauttaa asunnon virheet itse ja vaatia korjauksesta aiheutuneet kustannukset hinnanalennuksena asunnon kauppahinnassa.

Asunnossa ilmenevän virheen lisäksi asuntokaupan purkuun voi johtaa ostajan tai myyjän viivästys asuntokaupassa. Jos myyjä luovuttaa asunnon ostajan hallintaan myöhässä, on kyse myyjän viivästyksestä. Jos ostaja ei maksa asunnon kauppahintaa vaaditussa ajassa, on taas kyse ostajan viivästyksestä. Kummassakin tapauksessa viivästyksestä johtuva asuntokaupan purku voi tapahtua vain silloin, kun viivästyksestä aiheutuu toiselle osapuolelle paljon ongelmia ja haittaa.

Asuntokaupan purku voi myös tapahtua myös edellä mainittujen asioiden lisäksi jonkin muun asian vuoksi, jolloin ostaja ja myyjä sovinnossa sopivat asuntokaupan purkamisesta.

Jos asuntokaupan purku toteutuu, myyjän on maksettava ostajalle takaisin kauppahinta ja myös korkolain mukainen tuottokorkosumma. Ostaja taas palauttaa myyjälle asuntoa koskevat asiakirjat, joista ilmenee asunnon hallinta- ja omistusoikeus. Asunto palautuu takaisin myyjän hallintaan.

Vaikka asunnossa esiintyvä virhe olisikin huomattava, ainoa vaihtoehto ei ole kaupan purku, vaan muita vaihtoehtoja ovat muun muassa hinnanalennus kauppahintaan ja vahingonkorvaus. Asuntokaupan purku tulisi olla vain viimeinen vaihtoehto ellei muuta sopivaa ratkaisua keksitä.

Jos ostaja haluaa purkaa jo sovitun kaupan muuten vain tullessaan jostain syystä katumapäälle (ostaja on antanut asunnosta ostotarjouksen), menettää ostaja asuntoa koskevan käsirahan (sopimussakko), joka voi olla jopa 4% asunnon kauppahinnasta. Jos asunnon hinta on esimerkiksi 300000 euroa, ostaja menettää tällöin enintään 12000 euroa.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/asuntokaupan-purku-ostajan-tai-myyjan-toimesta-home-ja-kosteus.php/feed 0
Pienen yksiön sisustus – sisustusvinkkejä yksiöön http://www.asuntokauppaopas.com/pienen-yksion-sisustus-sisustusvinkkeja-yksioon.php http://www.asuntokauppaopas.com/pienen-yksion-sisustus-sisustusvinkkeja-yksioon.php#respond Wed, 08 Mar 2006 07:52:41 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=68

Yksiö on pinta-alaltaan usein 25-35 m2 suuruinen pieni asunto. Pienen yksiön sisustaminen saadaan helposti pieleen hankkimalla yksiöön liian paljon tavaraa ja varsinkin sellaista jota ei oikeasti edes juurikaan koskaan tarvitse. Yksiössä yleensä asuu yksi ihminen, jonka pitäisi toimia asukkaan viihtyisänä lepopaikkana.

Yksiössä usein olohuone toimii myös makuuhuoneena. Tässä huoneessa esimerkiksi vuodesohva voi toimia hyvänä ratkaisuna. Sohvan voi levittää illalla sängyksi ja siinä voi muulloin vain istua ja esimerkiksi katsella televisiota. Jos sänky toimii pelkkänä sänkynä, voi mukava sohvatuoli olla tällöin hyvä ratkaisu. Se saattaa viedä vain kolmanneksen sohvan vaatimasta tilasta.

Olohuoneessa usein sijaitsee myös jonkinlainen työpiste, jonka olisi hyvä viedä vain välttämättömän tilan: pieni tietokonepöytä, jolla tietokone ja ehkä tulostin. Myös TV-taso olisi ideaalista olla sellainen että siinä TV:n ja oheislaitteiden (esim. DVD-soitin) lisäksi on vain kohtuullisesti mahdollista säilytystilaa. Olohuoneessa on hyvä olla myös kirjahylly tai muu hyllykkö tavaroille, mutta sen tulisi olla sellainen, että se ei vie kohtuuttomasti lattiatilaa.

Yksiössä ei yleensä varsinaista keittiötä ole, vaan sellaisena toimii keittokomero, jossa on pesuallas, astiakaappi, liesi ja ruokapöytä. Koska usein tämä tila voi olla todella pieni, ruokapöytä ei saa olla kovinkaan suuri ja siihen voisi kuulua ainoastaan kaksi tuolia. Pöytä voi myös olla jatkettava niin, että jos kylään tulee vieraita, pöytää voidaan jatkaa ja lisätuoleja hakea lisää vieraille asunnon kellarivarastosta.

Yksiön eteinen vaatii vähän kekseliäisyyttä, jotta sen vaatekaappiin, naulakkoon ja kenkätelineeseen saa mahdutettua tarpeelliset vuodenaikaan sopivat vaatteet. Esimerkiksi kenkäteline voisi olla pystysuuntaan seinälle asennettava teline, jossa kengät on sijoitettuna telineen tasoille toisten päälle alhaalta ylös.

Kylpyhuoneen tulisi pitää sisällään vain kaikkein välttämättämimmät elementit: WC-istuin, suihku ja suihkutila, pesukone, pesuallas ja ehkä pieni kylpyhuonekaappi. Kylpyhuoneessa voi olla jopa ammekin (jos se sinne on mahdutettu), mutta kylpyhuone voikin olla ahtaampi siinä mielessä, ettei siellä juurikaan yleensä vietetä aikaa.

Koska pienen yksiön tiloja ei ole tarkoitus saada tuntumaan myös värisävyiltään ahtailta ja ahdistavilta, kannattaa seinien (tapettien) ja esimerkiksi kaapistojen värisävyinä suosia vaaleita ja viileitä värejä, sillä ne avartavat tilan tuntua ja saavan tilan vaikuttamaan suuremmalta. Turkoosi ja sininen ovat viileitä tai kylmiä värejä, jotka rauhoittavat ja avartavat tilaa. Sen sijaan esimerkiksi kirkkaat ja tummat värit saavat tilan tuntumaan pienemmältä.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/pienen-yksion-sisustus-sisustusvinkkeja-yksioon.php/feed 0
Vuokra-asunnon irtisanominen – lomake ja malli http://www.asuntokauppaopas.com/vuokra-asunnon-irtisanominen-lomake-ja-malli.php http://www.asuntokauppaopas.com/vuokra-asunnon-irtisanominen-lomake-ja-malli.php#respond Thu, 10 Mar 2005 10:43:27 +0000 http://www.asuntokauppaopas.com/?p=77

Vuokra-asunnon irtisanominen (vuokralaisen toimesta) täytyy tehdä kirjallisesti, niin että kirjallinen irtisanomisilmoitus annetaan asunnon vuokranantajalle. Yleensä irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi, mikäli vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, kuten usein on. Jos vuokrasopimus on määräaikainen, sitä ei voi irtisanoa vaan sopimus sitoo sekä vuokralaista että vuokranantajaa koko asunnon vuokrasuhteen ajan.

Jos vuokralainen haluaa muuttaa pois vuokraamastaan asunnosta esimerkiksi syyskuun loppuun mennessä ja maksaa viimeisenä vuokranaan syyskuun vuokran, hänen tulee tehdä kirjallinen vuokra-asunnon irtisanominen viimeistään elokuun viimeinen päivä, mieluummin jo aikaisemmin elokuun aikana.

Vuokra-asunnon irtisanomisilmoituksen lomake ja malli:
http://www.vuokraturva.fi/tietopankit/irtisanomisilmoitus

Tällä lomakkeella ilmoitetaan tarvittavat tiedot koskien vuokrauskohdetta, vuokralaista, vuokranantajaa, vuokrasuhteen irtisanomisaika ym.

]]>
http://www.asuntokauppaopas.com/vuokra-asunnon-irtisanominen-lomake-ja-malli.php/feed 0