Mitä ovat podcastit?

Ehkä olet asunut kiven alla. Tai ehkä haluat oppia kaiken lempiharrastuksestasi. Joka tapauksessa, jos olet koskaan miettinyt, mitä podcast on ja miten se toimii, tämä artikkeli on sinua varten.

https://pixabay.com/images/id-2170045/

Mikä on podcast?

Podcast on suoratoistoajan vastaus radioon. Podcastin sanakirjamääritelmä on digitaalinen äänitiedosto, jonka voit ladata tai kuunnella Internetin kautta. Sen mielenkiintoinen historia selittää, miksi sitä kutsutaan podcastiksi. Podcastit ovat mediasisällön muoto, joka kehitettiin vuonna 2004, kun ohjelmistokehittäjä Dave Winer kaverinsa kanssa koodasivat ”iPodderin”. iPodder oli ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi ladata Internet-radiolähetyksiä Apple iPodiinsa. Täällä termi ja merkitys podcast syntyi, ja se on saanut nimensä ”iPodin” ja ”lähetysten” sekoituksesta.

Nykyään podcastit ovat erittäin suosittu ääniviihteen muoto, ja ne ovat edenneet ladattavia radio-ohjelmia pidemmälle. Jokainen podcast on isännöitsijän luoma sarja, joka julkaistaan ​​jaksoittain verkossa. Tilaajat voivat sitten ladata ja kuunnella jokaisen jakson sen julkaisun jälkeen.

Toisin kuin perinteiset sisällöntuotantomenetelmät, kuten TV- ja radio-ohjelmat, podcastit ovat sisällöntuottajille helppokäyttöinen tapa olla yhteydessä yleisöön. Niitä ei edes säännellä tällä hetkellä, mikä tarkoittaa, että et tarvitse lähetyslupaa podcast-sisällön julkaisemiseen. Jokainen, jolla on podcast-peruslaitteet, kuten mikrofoni, tallennusohjelmisto ja isännöintialustan jäsenyys, voi luoda oman esityksensä. Podcastin kaupallistamisesta on tulossa myös luotettava tapa ansaita joko sivu- tai kokopäivätuloja brändisponsoroinnin, affiliate-markkinoinnin, tilausten ja maksullisen sisällön ansiosta.

5 Podcast-tyyppiä

Harkitsetpa oman podcastin tekemistä tai yksinkertaisesti uutta ohjelmaa kuunneltavaksi, muutamia suosittuja podcast-muotoja kannattaa harkita.

  1.  Käsikirjoitettu kaunokirjallisuus: Käsikirjoitetut fiktiopodcastit ovat vain ääniä sisältäviä teatterituotantoja. Jotkut kuvitteelliset podcastit voivat kertoa yksittäisen sarjoitetun tarinan – aivan kuten TV-ohjelma tai äänikirja – tai ne voivat kertoa uuden tarinan jokaisen jakson yhteydessä.
  2.  Haastattelu: Haastattelutyylisissä podcasteissa on tyypillisesti isäntä tai apuisäntäpari, joka haastattelee kiinnostavaa henkilöä, kuten TV-keskusteluohjelmassa.
  3.  Monologi: Yksittäiset henkilöt tuottavat monologi- tai soolopodcasteja. He voivat olla tietyn alan asiantuntija, jolla on jaettavaa tietoa, tarinankertoja, koomikko tai uutisankkuri.
  4. Tietokirjallisuuden tarinankerronta: Yksi suosituimmista podcast-tyypeistä on tarinankerrontapodcastit, jotka kertovat tositarinoita, esimerkiksi hyvistä kasino päivistä. Nämä podcastit voivat sisältää haastatteluja tarinaan osallistuneiden tai tarinan tuntevan asiantuntijan kanssa. Todelliset rikospodcastit sopivat tähän luokkaan.
  5. Keskustelu: Suosittu podcast-muoto sisältää paneelin isäntiä, jotka äänittävät omia mielenkiintoisia ja viihdyttäviä keskusteluitaan tietystä aiheista. Tämä voi sisältää komediaa, urheilua, popkulttuuria, tiedettä, historiaa ja paljon muuta.

Suosituimpia suomalaisia podcasteja

Suomen suosituin podcast “Jäljillä” on rikospodcast, jossa tutustutaan erilaisiin rikostapauksiin ympäri maailmaa. Näihin tapauksiin lukeutuu esimerkiksi henkirikokset, katoamiset, sarjamurhaajat ja epäselvät kuolemantapaukset. Podcastista julkaistaan viikoittain uusi jakso ja jaksoja on tällä hetkellä 154.
#rahapodi on Nordnetin oma podcast, jossa puhutaan taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podcastissa äänessä ovat Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi ja yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen. Yksi podcast jakso kestää 30 minuuttia ja niitä julkaistaan viikoittain aina torstaina. Podcastista on julkaistu 296 jaksoa.