Asunnon stailaus: parempi hinta myytävästä asunnosta?

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asunnon stailaus: parempi hinta myytävästä asunnosta?.

Asunnon stailaus tarkoittaa asunnon sisustuksen ja ulkonäön parantamista siten, että se houkuttelee enemmän ostajia tai vuokralaisia. Tämä voi sisältää huonekalujen järjestelyä, seinien maalaamista, sisustuselementtien lisäämistä tai poistamista ja muiden parannusten tekemistä. Stailaus auttaa antamaan asunnolle houkuttelevan ja myyvän ilmeen ja voi auttaa myös nostamaan sen arvoa. Asunnon stailausta käytetään yleisesti asunnon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, mutta sitä voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan parantaa asunnon yleistä ulkonäköä ja viihtyvyyttä.Asunnon stailaus on Suomessa verrattain uusi ilmiö, ja se on saanut osittain ristiriitaisen vastaanoton: monet välittäjät eivät stailauksesta ole välittäneet ja pitävät sitä melko turhana touhuna. Stailauksella tarkoitetaan asunnon pintavikojen korjaamista, tavaroiden uudelleenasettelua, asuntoon sopivien kalusteiden vuokraamista esittelyjen ajaksi, valaistuksen suunnittelua ja yleensäkin asioita, jotka voivat nostaa asunnon hintaa ostajan silmissä. Tarkoituksena on siis saada myytävästä asunnosta stailauksen avulla korkeampi hinta.

Joidenkin arvioiden mukaan asunto voidaan saada 10-20% korkeamalla hinnalla myydyksi stailauksen avulla. Eli näiden arvioiden mukaan jos välittäjät arvioivat asunnon hinnaksi esimerkiksi 150000 euroa, stailauksen avulla asunnon voi saada myytyä vaikka 170000 euron hintaan.

Jos asunnossa asuu vanha pariskunta ja asuntoa meinataan kaupata lapsiperheelle, stailauksessa kohderyhmän tarpeet, käytettävät kalusteet ja muut asiat ovat usein aivan erilaisia kuin vanhalla pariskunnalla. Asunto voidaan siis stailata sellaiseksi, että lapsiperhe siihen heti ihastuu esimerkiksi muuttamalla kalusteita ja niiden paikkoja, hankkimalla uudet tekstiilit kuten esimerkiksi trendikkäät verhot, vaihtamalla valaisimet tehokkaampiin ja valoisampiin, hankkimalla asuntoon hyvinhoidetun näköisiä kasveja ja kukkia, ja niin edelleen. Asunnosta on myös myös tehdä tilavamman tuntuisen jättämällä riittävästi lattiatilaa tyhjäksi, eikä kalustamalla huoneita liian täyteen.Jos asunnon stailaukseen haluaa käyttää ammattilaista, se tietenkin maksaa mutta ammattilaisen avulla kodistaan saa huomattavasti varmemmin ja vähemmällä vaivalla sen näköisen kokonaisuuden, että se miellyttää asuntoja katsomaan tulevia ostajaehdokkaita.

Asunnon stailausta kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä tutkimuksen mukaan asunnon varustuksella, sisustuksella ja pintamateriaaleilla on yleensä olematon tai vähäinen merkitys asunnosta kiinnostuneelle.
Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia