Asuntojen hinnat ja hintakehitys | Neliöhinnat

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asuntojen hinnat ja hintakehitys | Neliöhinnat.

Asuntojen hinnat ovat nousseet paljon 1990-lamavuosien hinnoista varsinkin kasvukeskuksissa. Myös 2000-luvun alkupuolen hinnoistakin on tultu reippaasti ylöspäin.Eri maiden asuntojen hintakehitystä voi olla vaikea vertailla keskenään. Suomessa ansiotulojen nousulla on ollut suuri merkitys myös asuntojen hintoihin. Jos suomalaisten melko reippaan ansiokehityksen jättää pois laskuista, ja vertaa nykyistä asuntojen hintatasoa vain asuntojen hintakehitykseen (ja vuokrien kehitykseen) pitkällä aikavälillä, voisi sanoa että hinnat ovat ainakin 30% korkeammalla kuin niiden ”pitäisi” olla. Mutta kun huomioon ottaa ottaa huomioon myös Suomessa tapahtuneen ansiokehityksen varsinkin 2000-luvulla, ei ilmaa välttämättä tällä perusteella arvioitaessa ole paljoa. Muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja monessa muussa Euroopan maassa tilanne on aivan toinen. Näissä maissa asuntojen hinnat romahtivat 2007-2009 välisenä aikana: Housing Prices in Canada and US.

Vaikka asuntojen hinnat 1990-luvun lamassa Suomessakin romahtivat, tilanne oli kuin toinen kuin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopun talouskriisissä. 1990-luvun laman aikaan korot olivat paljon korkeammalla kuin esimerkiksi vuonna 2008-2010 ja laina-ajat olivat lyhyitä. Lisäksi tuolloin valmistui paljon uusia asuntoja, vaikka kysyntä oli jo romahtanut. Tämä kaikki romahdutti sitten nopeasti myös asuntojen hinnat. Tilanne on korkojen ja laina-aikojen osalta aivan toinen nykyään. Korot ovat alhaalla ja laina-ajat pitkiä. Omaa asuntoa ei yleensä tarvitse myydä vaikka jäisi työttömäksikin. Toisaalta taas nykyäänkin voi tulla helposti ongelmia, jos asuntolainaa otetaan aivan liikaa. Tällöin pelkästään muutaman prosentin korkojen nousu voi aiheuttaa sen, että asunto joudutaan myymään jäädessä työttömäksi tai pitkäksi aikaa lomautetuksi.

Vanhojen osakehuoneistojen velattomista neliöhinnoista vuoden 2009 lopulla:
Vanhojen osakehuoneistojen velattomat neliöhinnat.Lisää tietoa asuntojen hinnoista Tilastokeskuksen sivuilla: Asuntojen hinnat.
Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia