Asunnon vaihto | Kahden asunnon loukku

Asunnon vaihto: vanhan myyminen ja uuden ostaminenAsunnonvaihtoon on monia syitä: perhe kasvaa ja tarvitaan lisää tilaa, joudutaan muuttamaan muualle työn perässä, halutaan muuttaa pienempään asuntoon kun lapset ovat jo lentäneet pesästä ja niin edelleen.

Asunnon vaihto on varminta hoitaa niin, että ensin myy oman asuntonsa ja vasta sitten ostaa toisen asunnon. Tällöin välttää niin sanotun kahden asunnon loukun ja rahaa voi sijoittaa uuteen asuntoon vanhasta asunnosta saaduilla rahoilla. Kahden asunnon loukulla tarkoitetaan sitä, ettei uuden asunnon ostettuaan saakaan myydyksi vanhaa asuntoaan, ei ainakaan pian. Tällöin kummastakin asunnosta syntyy kustannuksia (asuntovastike, lainakulut yms) ja lisäksi rahaa on kiinni kummassakin asunnossa. Tällainen tilanne pitkään jatkuessaan voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja epätoivoisiin ratkaisuihin, kuten esimerkiksi vanhan asunnon myymiseen aivan liian halvalla.Nykyään kahden asunnon loukkuun jääminen paljon harvinaisempaa kuin se oli esimerkiksi 20 vuotta sitten, jolloin asuntomarkkinat lamautuivat nopeassa aikataulussa ja vanhalle asunnolle ei löytynytkään enää ostajaa. Kuitenkin kaikkein varminta on ensin myydä vanha asuntonsa, muuttaa vaikka muutamaksi kuukaudeksi vuokralle ja etsiä rauhassa sopivaa uutta asuntoa.

Joskus tosin on tilanteita, joissa ostopäätös esimerkiksi unelmien omakotitalosta on tehtävä nopeasti, ettei joku muu osta taloa nenän alta vaikka talo valmistuisi vasta yli vuoden päästä. Tällöin voi ottaa harkitun riskin ja varata haluamansa talon ja tämän jälkeen alkaa myydä nykyistä asuntoaan.

Suomen Hypoteekkiyhdistys tarjoaa ratkaisuja asunnon vaihtoon.