Asunnon kuntotarkastus ja sen hinta

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asunnon kuntotarkastus ja sen hinta.

Asunnon kuntotarkastus teetetään mahdollisen ostajan toimesta ja sen tarkoituksena on selvittää asunnon korjaus- ja huoltotarpeet. Kuntotarkastus on varsinkin syytä tehdä silloin, kun kyseessä on vanha omakotitalo.Kuntotarkastuksen teettämisessä on tärkeää käyttää asiansa osaavaa, pätevää kuntotarkastajaa ja olla itse mukana kun tarkastaja tutkii asunnon kuntoa. Kuntotarkastajalle on ennen tarkastusta syytä toimittaa mahdollisimman tarkat tiedot asunnosta. Jos tarkastaja ei ole ammattitaitoinen, asunnon kunnosta voi saada väärän kuvan ja pahimmassa tapauksessa tulee ostaneeksi omakotitalon, jossa myöhemmin tulee esille pahoja rakennusvirheitä ja muita ongelmia.

Kuntotarkastusraportista selviää tulevat korjaus- ja huoltotarpeet, varsinkin jos asunto on vanha. Pintatarkastuksessa selviää myös asunnon riskipaikat ja rakennusvirheet. Asunnon kunto arvioidaan rikkomatta rakenteita ja kosteusmittaus tehdään yleensä vain pinnoilta. Tällöin ei siis voida havaita rakenteiden sisällä olevia mahdollisia kosteusvaurioita. Myyjä on vastuusta asunnon piilevistä virheistä, vaikkei niitä olisikaan kuntotarkastuksessa löytynyt.

Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta jopa 3-4 tuhanteen euroon. Perusteellinen kuntotarkastus maksaa luonnollisesti enemmän. Kuntotarkastuksen voi kustantaa joko ostaja tai myyjä, tai sitten se maksetaan puoliksi.On ehdottoman tärkeää, että kuntotarkastus ainakin vanhassa omakotitalossa tai muussa vanhassa rakennuksessa tehdään kunnolla, ja sen tekee puolueeton ja ammattitaitoinen henkilö. Jos ei tiedä, mistä tällaisen kuntotarkastajan voisi löytää, kannattaa selailla keskustelupalstoja (esim. suomi24) ja etsiä tietoa internetistä. Muiden suositukset ovat tärkeitä valittaessa pätevää kuntotarkastajaa.

Asuntokauppa ja kuntotarkastus – tärkeä osa asunnon ostoprosessia

Asunnon ostaminen on yksi elämän suurimmista investoinneista, ja sen vuoksi on tärkeää varmistaa, että ostettava asunto on hyvässä kunnossa ja vastaa ostajan tarpeita. Kuntotarkastus onkin tärkeä osa asuntokaupan prosessia, sillä se auttaa ostajaa saamaan tarkemman kuvan asunnon kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista.

Kuntotarkastus on asunnon tilan tarkistamista ammattilaisen toimesta, ja sen tarkoituksena on selvittää asunnon kunto ja mahdolliset vauriot tai korjaustarpeet. Kuntotarkastus tehdään yleensä ennen kauppakirjan allekirjoittamista, ja sen tavoitteena on antaa ostajalle riittävästi tietoa asunnon kunnosta, jotta hän voi tehdä tietoisen päätöksen asunnon ostamisesta.

Kuntotarkastuksen sisältö voi vaihdella hieman sen mukaan, mitä osapuolet ovat sopineet. Yleensä tarkastuksessa käydään läpi asunnon rakenteet ja materiaalit, kosteusvauriot, lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto, viemäröinti sekä mahdolliset terveyshaitat, kuten home- ja kosteusvauriot. Kuntotarkastaja antaa tarkastuksen jälkeen kirjallisen raportin, jossa käydään läpi asunnon kunto ja mahdolliset korjaustarpeet.

Kuntotarkastus on erittäin tärkeä asuntokaupan prosessissa, sillä se auttaa ostajaa tekemään perustellun päätöksen asunnon ostamisesta. Kuntotarkastus voi paljastaa sellaisia piileviä vaurioita, joita ei välttämättä voi havaita pelkästään silmämääräisesti, ja näin ollen auttaa välttämään yllättäviä korjauskustannuksia.

Kuntotarkastus ei kuitenkaan takaa täydellistä suojaa tulevia korjauskustannuksia vastaan. Joissakin tapauksissa vaurioita voi tulla esiin vasta asumisen aikana, ja tällöin korjauskustannukset jäävät asukkaan vastuulle. Siksi on tärkeää huolehtia myös siitä, että asuntoon otetaan laaja kotivakuutus, joka suojaa asukasta yllättäviltä vahingoilta ja korjauskustannuksilta.
Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia