Asunnon kuntotarkastus ja sen hinta

Asunnon kuntotarkastus teetetään mahdollisen ostajan toimesta ja sen tarkoituksena on selvittää asunnon korjaus- ja huoltotarpeet. Kuntotarkastus on varsinkin syytä tehdä silloin, kun kyseessä on vanha omakotitalo.Kuntotarkastuksen teettämisessä on tärkeää käyttää asiansa osaavaa, pätevää kuntotarkastajaa ja olla itse mukana kun tarkastaja tutkii asunnon kuntoa. Kuntotarkastajalle on ennen tarkastusta syytä toimittaa mahdollisimman tarkat tiedot asunnosta. Jos tarkastaja ei ole ammattitaitoinen, asunnon kunnosta voi saada väärän kuvan ja pahimmassa tapauksessa tulee ostaneeksi omakotitalon, jossa myöhemmin tulee esille pahoja rakennusvirheitä ja muita ongelmia.

Kuntotarkastusraportista selviää tulevat korjaus- ja huoltotarpeet, varsinkin jos asunto on vanha. Pintatarkastuksessa selviää myös asunnon riskipaikat ja rakennusvirheet. Asunnon kunto arvioidaan rikkomatta rakenteita ja kosteusmittaus tehdään yleensä vain pinnoilta. Tällöin ei siis voida havaita rakenteiden sisällä olevia mahdollisia kosteusvaurioita. Myyjä on vastuusta asunnon piilevistä virheistä, vaikkei niitä olisikaan kuntotarkastuksessa löytynyt.Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta jopa 3-4 tuhanteen euroon. Perusteellinen kuntotarkastus maksaa luonnollisesti enemmän. Kuntotarkastuksen voi kustantaa joko ostaja tai myyjä, tai sitten se maksetaan puoliksi.

On ehdottoman tärkeää, että kuntotarkastus ainakin vanhassa omakotitalossa tai muussa vanhassa rakennuksessa tehdään kunnolla, ja sen tekee puolueeton ja ammattitaitoinen henkilö. Jos ei tiedä, mistä tällaisen kuntotarkastajan voisi löytää, kannattaa selailla keskustelupalstoja (esim. suomi24) ja etsiä tietoa internetistä. Muiden suositukset ovat tärkeitä valittaessa pätevää kuntotarkastajaa.