Aurinkopaneeli kerrostaloasuntoon

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Aurinkopaneeli kerrostaloasuntoon.

Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi valinta niille, jotka haluavat hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja pienentää energiakustannuksiaan. Aurinkopaneelit ovat erityisen hyödyllisiä omakotitaloissa, mutta ne voivat toimia myös kerrostaloasunnoissa.Aurinkopaneelien asentaminen kerrostaloasuntoon voi olla hieman haastavampaa kuin omakotitaloon, mutta se on silti mahdollista. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin asioita, jotka on hyvä tietää, jos harkitset aurinkopaneelien asentamista kerrostaloasuntoon.

Ensinnäkin on tärkeää tarkistaa asuntoyhtiön säännöt ja määräykset. Joissakin taloyhtiöissä aurinkopaneelien asentaminen on sallittua, kun taas toisissa se voi olla kiellettyä. On tärkeää keskustella asiasta taloyhtiön kanssa ennen aurinkopaneelien hankkimista.

Toiseksi on hyvä tarkistaa, onko asunto sopiva aurinkopaneelien asentamiseen. Aurinkopaneelit tarvitsevat suoran auringonvalon, joten asunnon on oltava sellainen, että se saa riittävästi aurinkoa. On myös tärkeää tarkistaa, onko asunnon katto tai parveke riittävän vahva kestämään aurinkopaneelien painon.Kolmanneksi on hyvä harkita, kuinka paljon sähköä aurinkopaneelit voivat tuottaa ja kuinka paljon säästöä ne voivat tuoda. Kerrostaloasunnoissa ei yleensä ole yhtä paljon tilaa aurinkopaneeleille kuin omakotitaloissa, joten niiden tuottama sähkömäärä voi olla rajoitettu. Lisäksi säästöt voivat olla pienemmät kuin omakotitaloissa, koska asunnon energiankulutus on yleensä pienempi.

Neljänneksi on hyvä miettiä, kuinka aurinkopaneelit asennetaan. Jos asunto sijaitsee ylemmissä kerroksissa, parvekkeelle voidaan asentaa pieniä aurinkopaneeleita, jotka voidaan kytkeä asunnon sähköverkkoon. Jos asunto sijaitsee alemmissa kerroksissa, aurinkopaneeleita voidaan asentaa talon katolle, jolloin sähkö tuotetaan talon yhteisverkkoon.

Lopuksi on hyvä huomata, että aurinkopaneelien asentaminen voi olla kallis investointi. Aurinkopaneelien hinta vaihtelee, mutta ne voivat maksaa useita tuhansia euroja.
Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia